Stairway To Heaven je original

- Advertisement -

Grupa Led Zeppelin izašla je kao pobjednik iz višegodišnjeg sudskog spora o vlasničkim pravima nad pjesmom Stairway To Heaven, tačnije uvodnim rifom pjesme za koji je ipak dokazano da nije ukraden.

Naime, britanske rok legende su 2014. godine optužene da su kopirali pjesmu Taurus, benda Spirit iz SAD-a, koja je napisana 1968, tri godine prije Stairway To Heaven.

Deveti američki apelacioni sud u San Francisku jučer je potvrdio presudu iz 2016. godine, kojom je već utvrđeno da Led Zeppelin nije kopirao.

Stairway To Heaven i dalje se pojavljuje na listi najboljih rok pjesama, a ovaj slučaj je jedan od najduže vođenih sudskih sporova u historiji muzičke industrije, koji je javnost pomno pratila.

PROČITAJTE JOŠ:  Bajram Šerif Mubarek Olsun

Pjevač Led Zeppelina, Robert Plant i gitarista Jimmy Page, koji su napisali pjesmu mogli su se suočiti sa plaćanjem odštete od nekoliko miliona dolara u slučaju da je dokazano suprotno.

Pjesmu Taurus napisao je gitarista benda Spirit, Randy Wolfe, poznat i kao Randy California. On je umro je 1997, a slučaj protiv Zeppelina je pokrenuo Michael Skidmore, povjerenik za njegovu imovinu.

Naime, Led Zeppelin i Spirit svirali su zajedno nakon što je pjesma Taurus napisana, a Skidmore je sugerisao da je Page napisao svoj rif za gitaru nakon što je uživo slušao izvođenje Taurusa. Tvrdio je da pjesme imaju slične progresije akorda.

PROČITAJTE JOŠ:  (VIDEO) Jedna tiha i kišna sarajevska večer bez pješaka i vozača

Porota je ovu tvrdnju na suđenju 2016. odbacila. Ipak, 2018. Deveti američki apelacioni sud u San Francisku odlučio je da je sudija počinio niz pogrešaka u procesu i odredio novo ročište. Ipak, na novom ročištu koje je okončano jučer, vijeće od 11 sudaca presudilo je glasovima devet naprema dva da Stairway To Heaven nije plagijat pjesme Spirit.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Na parkingu u Hrvatskoj snimio kukca jezivog izgleda: Zna li neko koja je ovo životinja?

Na popularnoj društvenoj mreži Reddit, često nailazimo na zanimljive...

(VIDEO) U zagrebački tramvaj ušla Dubioza kolektiv i napravila show

Dubioza kolektiv iznenadila je Zagrepčane svirkom u tramvaju. Na okretištu...

(VIDEO) Adi Šoše objavio novu pjesmu i spot i najavio koncert u Sarajevu

Adi Šoše, jedan od najtalentiranijih i najtraženijih pjevača nove...