Praktični savjeti: evo kako ćete brže naučiti strani jezik

- Advertisement -

Kada počinjemo učiti strani jezik, glavno pitanje koje se nameće jeste koliko brzo ga možemo savladati.

U ljudskoj je prirodi da smo nestrpljivi i tako često zanemarujemo činjenicu da je učenje putovanje, a putovanje je bitnije od cilja.

Pravilo kaže da je u prosjeku potrebno otprilike 400 sati učenja jezika kako bi ga savladali.

Naravno, to je brojka koju treba uzeti sa rezervom, jer se ona drastično mijenja kod jezika koji se smatraju komplikovanijim i težim, a to su jezici kod kojih se treba usvojiti nova abeceda, jezično pismo, drugačiji glasovi i slično.

To znači da, posvetite li se učenju sat vremena dnevno, bit će vam potrebno malo više od godinu dana da ovladate jezikom. Ali, da li to znači da ako učite dva sata dnevno, bit će vam potrebno samo pola godine? Ili, tri do pet sati dnevno i došli ste do cilja za samo tri mjeseca?

Naravno da ne! Istina je da postoje intetnzivni kursevi jezika, ali postoji granica u brzni učenja, a našem mozgu je potrebno vremena da usvoji i preradi sve nove informacije koje prima.

Koliko dugo ćemo učiti neki jezik zavisi od mnogo faktora, od kojih su mnogi individualni.

Vrijeme i učestalost učenja, vaše navike, koliko truda ulažete i imate li prirodnu nadarenost za jezike su samo neki od njih.

Također, postoje i određene prilike, lične vještine i situacije iz svakondnevnog života nam mogu pomoći da brže savladamo jezik, a u nastavku donosimo neke od njih.

Dovedite se u situacije zbog kojih se osjećate nelagodno

Istraživanja su pokazala da jezike obično učimo brže kada naš opstanak zavisi od toga, a to znači da, ako nemamo drugog izbora nego da govorimo tim jezikom, naš će mozak težiti da ga razumijemo.

PROČITAJTE JOŠ:  U Mostaru nestao Marko Tubek: Vozilo mu pronađeno kod benzinske pumpe

Jedini način vježbanja određenih mišića ili osposobljavanje da funkcionišu onako kako želimo jeste da radimo stvari koje su neugodne.

To pravilo važi i za mnoge situacije u životu, bez obzira da li je riječ o javnom nastupu, trčanju, dizanju tegova, sviranju klavira itd.

Naučite da se smijete sami sebi

Ukoliko ste perfekcionista po prirodi, vjerovatno ćete se naći u situaciji da izbjegavate koristiti strani jezik, osim ako niste apsolutno sigurni da je sve što govorite potpuno tačno. Ali, osim ako niste spremni da griješite, nikad nećete napredovati.

Trenutak kada naučite da savladate strah od grešaka je trenutak kada će se vaše govorne sposobnosti stranog jezika drastično poboljšati. Naravno, u početku ćete se spoticati, ali naučite da to ne primate ka srce i da zaista nije strašno koliko se čini.

Sposobnost da se smijete sami sebi u situacijama poput ovih pomoći će vam da savladate strah od grešaka. Također, vrlo je rijetko da će vas neko ismijati zbog greške koju izgovorite.

Uostalom, da li bi ste vi to učinili nekome ko ne govori vaš jezik i trudi se da ga nauči? Veća je vjerovatnoća da će osoba sa kojom razgovarate itekako cijeniti vaš trud, a ukoliko sagovorniku date do znanja da rado prihvatate ispravke i savjete, vaša sposobnost za učenje će se još više poboljšati.

Ostanite disciplinovani

Kada ste umorni ili pod stresom, svi pokušaji da govorite novim jezikom mogu izgledati uzaludno. Ali, jedna od najvećih grešaka koje možete napraviti jeste da se novim jezikom koristite samo kada nemate druge opcije.

PROČITAJTE JOŠ:  Osumnjičeni za ubistvo malene Danke Ilić na saslušanju u Tužilaštvu

Naravno, na taj način ćete si olakšati život, ali imajte na umu da je to zapravo samo prilika manje da vježbate svoje jezičke sposobnosti. Obećajte sebi da ćete govoriti stranim jezikom koliko god je to moguće, čak i ukoliko je sagovornik voljan da govori vašim jezikom ili jezikom koji oboje dobro poznajete.

Ključno je barem pokušati – uvijek se možete vratiti na jezik koji je vaše „sigurno tlo“, ukoliko shvatite da na stranom jeziku ne možete iskazati sve ono što želite reći.

Izložite sebe jeziku u svim njegovim oblicima

Ne morate uvijek biti u stranoj zemlji da biste naučili jezik. Učenje jezika može biti i zabavan hobi kod kuće kada ste sami, ukoliko posvetite svaki dan 30-ak minuta svoga vremena aplikaciji Duolingo ili se uključite na online chat određenog govornog područja.

Bez obzira da li jezik učite iz znatiželje ili potrebe, važno je pronaći načine kako proces učiniti zanimljivijim. Budući da su potrebne razne vještine kako bi ste ovladali jezikom – govor, slušanje, čitanje, pisanje – pronađite načine kako da ih sve vježbate.

Naprimjer, kako bi ste poboljšali svoje vještine čitanja, pokušajte pronaći časopis na tom jeziku koji se uklapa u vaše druge interese (poput primjerka italijanskog Voguea ili francuskog Architectural Digesta) koje često možete pronaći i na internetu. Drugi trik je da pokušate pročitati vašu omiljenu knjigu na jeziku koji učite.

Budući da ste već upoznati sa materijom i zapletom, mnogo će vam lakše biti da shvatite šta čitate. Možete i gledati strane filmove (dobar način da provjerite koliko razumijete šta glumci govore bez čitanja titlova) ili slušati podcaste.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Na tržištu BiH opasni toksini pronađeni u raženom brašnu

Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine je putem...

Maloljetniku koji je prijetio masakrom u školi u bh. gradu produžen pritvor

Vijeće Osnovnog suda u Trebinju produžilo je pritvor sedamnaestogodišnjem...

Pekar optužen za krijumčarenje migranata: Afganistance i Turčina preuzeo u Sarajevu

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv Duška...

VSTV BiH imenovao nosioce pravosudnih funkcija

Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTV...

Lijepa vijest: Za samo 19 sati prikupljena sredstva za liječenje djevojčice Amine iz Bugojna

Zbog bolesti, 19-godišnja Amina Zjakić iz Bugojna potpuno je...