Pomoć kod infekcija: Sirup za jačanje imuniteta koji možete sami napraviti

- Advertisement -

Sezona gripe i prehlada još nije gotova, a osim standardnih bakterija i virusa dodatan strah među ljude unio je i koronavirus.

Zbog njega su posljednjih sedmica mnogi povećali unos vitamina kako bi ojačali svoj organizam. U jačanju imuniteta i borbi protiv uobičajenih sezonskih bakterijskih i virusnih infekcija može vam pomoći i nekoliko namirnica koje većina već ima u svojoj kuhinji.

Prva od njih je češnjak ili bijeli luk koji se s razlogom smatra jednom od najmoćnijih biljaka na svijetu. Tu titulu nosi zbog snažnih antiupalnih i antibakterijskih svojstava zahvaljujući kojima čuva tijelo od raznih infekcija, ali i pomaže u njihovom saniranju.

PROČITAJTE JOŠ:  Muškarac izgorio u požaru kod Busovače

Češnjak u stopu prati kurkuma. Ona u sebi sadrži kurkumin, prirodni pigment s antiupalnim, antiseptičkim i antivirusnim svojstvima. Stručnjaci preporučaju redovitu konzumaciju kurkume, a posebno tijekom zimskih mjeseci kada su bakterijske i virusne infekcije u velikom porastu.

Stari junaci u borbi protiv bakterija i virusa su med i limun, a kada spojite ova četiri sastojka, dobit ćete sirup koji će ojačati vaš imunitet.

SASTOJCI I PRIPREMA SIRUPA:

1 češnjak srednje veličine
2 male kašike kurkume
4 velike kašike meda
2 limuna

PROČITAJTE JOŠ:  Jedna osoba poginula u teškoj saobraćajnoj nesreći kod Gračanice

Češnjak raskomadajte, svaki češanj ogulite i protisnite kroz prešu za češnjak. Iscijedite sok od limuna. Protisnuti češnjak, sok od limuna, med i kurkumu stavite u malu staklenu teglu s poklopcem, promiješajte sve sastojke, dobro zatvorite teglu poklopcem i ostavite na sobnoj temperaturi četiri sata. Nakon toga teglu držite u frižideru.

Nekoliko puta dnevno konzumirajte po jednu veliku kašiku sirupa. Ako imate osjetljiv želudac ili žgaravicu, najbolje je uzimati ga uz obrok, a oni koji nemaju nikakvih problema sa želucem slobodno ga mogu konzumirati i natašte.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Saobraćajna nesreća u Banjoj Luci: Povrijeđena žena

Večeras se u Banjoj Luci dogodila saobraćajna nesreća u...

Nesreća u Banjoj Luci: Radnik pao sa zgrade, teško je povrijeđen

Radnik V. S. iz Banja Luke teško je povrijeđen...

Ove godine na hadž putuje 2.225 državljana BiH

U organizaciji Ureda za hadž i umru Islamske zajednice...

Zbog kvara ne rade trolejbusi na relaciji Dobrinja – Hrasno

Zbog oštećenja trolejbuske kontakt mreže na Mojmilu, trolejbusi u...

Od Ibrahima Hadžibajrića oduzeti stan i garaža u Sarajevu

Po naredbi Kantonalnog suda u Sarajevu, danas su zaplijenjeni...