Polovina hrane u svijetu završi u smeću

- Advertisement -



Gotovo polovina svjetske hrane a riječ je o gotovo dvije milijarde tona, završava u smeću, pokazalo je istraživanje jednog britanskog instituta.

Odbacivanje hrane, odnosno bacanje hrane u smeće posljedica je lošeg skladištenja, strogih propisa o njezinoj prodaji do točno određenog datuma, prevelike količine naručenih proizvoda te izbirljivosti kupaca, prenosi BBC naglaske iz studije Ustanove strojarskih inženjera (IMechE), koja okuplja 100 tisuća članova iz različitih industrija.

Istraživanje je pokazalo da se oko 30 posto povrća u Velikoj Britaniji ne bere niti prikuplja isključivo zbog izgleda koji ne zadovoljava kriterije velikih trgovinskih lanaca. Svake godine u smeću završi između 30 posto i 50 posto od četiri milijarde tona hrane proizvedene diljem svijeta, a najviše hrane završi u smeću u europskim zemljama i u SAD-u.

PROČITAJTE JOŠ:  Obilježena 21. godišnjica od prve kolektivne dženaze žrtvama genocida u Srebrenici

“Ta bi se hrana mogla iskoristiti za prehranu sve većeg broja stanovnika našeg planeta, gladne ne moram ni spominjati. Usto, smatram da se nepotrebno iscrpljuje zemlja, troši voda i ostali energetski resursi koji se koriste tijekom proizvodnje, prerade i distribucije prehrambenih namirnica. Razlozi leže u u lošoj organizaciji posla, neprikladnom transportu, potrebi za savršenim izgledom voća, povrća i ostalih namirnica koji zahtijevaju uprave velikih trgovinskih lanaca, te poticanja na kupnju metodom ‘kupiš 1 dobiješ 2 proizvoda’ zbog čega u svom domu gomilamo prevelike količine hrane i na kraju ih ne uspijemo konzumirati”, rekao je dr. Tim Fox, ravnatelj IMechE-a.

PROČITAJTE JOŠ:  Akcija Sleeper II: Pronađeno oružje i droga

“Voda, zemlja i energetski resursi pod velikim su pritiskom uslijed sve većih potreba ljudi, zbog čega bi specijalisti zaduženi za ta područja trebali raditi na sprečavanju gomilanja hrane, odnosno njezina odbacivanja u smeće razvojem učinkovitih načina uzgoja, prijevoza i skladištenja. No, vlade država i institucije poput, primjerice UN-a moraju surađivati na nastojanju da se izmijeni način razmišljanja kupaca, odnosno potrošača te da spriječe dosadašnju praksu ‘bacanja hrane’ – od poljoprivrednika, proizvođača hrane, do trgovinskih lanaca i na kraju kupaca”, rekao je dr. Fox.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Otišao je veliki čovjek i humanista: Zbogom legendo

Sarajevo je izgubilo velikog humanistu. Svi oni koji nisu...

Od danas ponovo omogućene posjete KCUS-u

Posjete pacijentima u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS)...

Kod Bosanskog Broda pronađena petogodišnja djevojčica iz Njemačke koja je žrtva trgovine ljudima

Na području Bosne i Hercegovina, tačnije na prijelazu Bosanski...

Legendarni Mima Šiš iz kultne Audicije imao moždani udar

Glumac Jasmin Geljo, iz legendarne predstave Audicija pretrpio je...