Pet savjeta koji će možda pomoći da uštedite novac

- Advertisement -

Nije važno koliko novca odložite, trik je da počnete. Od pametnih aplikacija do možda i pomalo predvidivih savjeta, evo kako da steknete dobre navike štednje…, dok novca još uvijek imate.

  1. Prvo platite sebe

Umjesto da štednju tretirate kao usputnu radnju, otvorite trajni nalog na posebnom računu čim dobijete platu. Istina, štednja će postati samo još jedan račun u nizu, ali onaj od kojeg ćete vrlo brzo imati koristi u budućnosti. Većina nas nema dovoljno viška novca na kraju mjeseca, zato je stavljanje novca na štedni račun početkom mjeseca ključni korak. Nije važno koliko puno ili malo odvojite, bitno je da počnete. Neki računi prihvataju i plaćanje sasvim malih iznosa.

  1. Postavite ciljeve

Iako većina financijskih stručnjaka zagovara štednju u penziji, odlazak u penziju ne bi trebao biti vaš jedini cilj.

Kratkoročni ciljevi mogu biti itekako motivirajući. Ako svoj godišnji odmor obično plaćate kreditnom karticom i vraćate ga mjesecima, razmislite o uštedi potrebnog iznosa unaprijed. Također, mnoge banke omogućavaju da pratite napredak u odnosu na svoj cilj koji ste prethodno postavili. Nakon što dođete do zacrtanog cilja, počnite štediti za sljedeći.

  1. Sačekajte prije kupovine

Kada želite nešto da kupite, nemojte to odmah da uradite, nego pustite da prođe malo vremena i dobro razmislite. Ukoliko je riječ o nekoj većoj investiciji, pustite da prođe nekoliko dana i dobro razmislite koliko i da li vam je ta stvar zaista treba. Iznenadit ćete se koliko puta je riječ o impulsivnoj kupovini. Vrlo vjerovatno je da se u roku od nekoliko dana, više nećete ni sjećati željene stvari.

  1. Koristite samo keš

Jednom sedmično podignite određenu svotu novca sa bankomata i neka to bude iznos koji ćete odrediti da potrošite te sedmice. Zapisujte svoje izdatke, a karticu sklonite dalje od sebe. Vrlo brzo ćete shvatiti gdje griješite, a potrošnja će se drastično smanjiti.

  1. Koristite tehnologiju

Danas postoji veliki broj aplikacija i alata koji mogu pomoći pri uštedi novca bez velikog napora. Aplikacije dostupne za iPhone i Android korisnike poput Digit, Stash, SmartyPig, Qapital, Tip Yourself, Robinhood itd., mogu vam uštedjeti mnogo novca kroz niz korisnih savjeta, dnevnih izazova, listi, pametnih poteza i boljeg shvatanja troškova.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Ovo su najbogatiji ljudi u BiH

Portal BiznisInfo.ba je sačinio je listu najuspješnijih preduzetnika pa...

Nastavlja se blagi pad cijena goriva u BiH: Benzin od 3,22 KM, dizel od 3,41 KM po litru

Nastavlja se bilježiti blagi pad cijena goriva na benzinskim...

U Neumu zadovoljni predsezonom, ali nedostaje radne snage

U jedinom bh. gradu na moru su zadovoljni predsezonom...

30 milijuna eura potpore Zapadnom Balkanu za sedam godina

SARAJEVO - Povjerenik EU-a za proširenje Olivér Várhelyi poručio...

Struktura nezaposlenih osoba u FBiH nije povoljna

SARAJEVO - U Federaciji BiH struktura nezaposlenih osoba nije...