Od egipatskih piramida do Taj Mahala: Virtuelne ture kroz svjetske znamenitosti na pet kontinenata

- Advertisement -

Pandemija novog koronavirusa primorala je mnoge da odgode ili otkažu svoja planirana putovanja. U ogromnom dijelu svijeta na snazi su mjere koja zabranjuju okupljanja i socijalne kontakte. Iako mnogi moraju raditi od kuće, i dalje ostaje pitanje: šta učiniti sa slobodnim vremenom koje je na raspolaganju kada izleti, odlasci u bioskop, muzej ili u kazalište ne dolaze u obzir?

Internet ima solidnu zamjenu i za to. Brojni poznati muzeji i druge popularne turističke atrakcije imaju dostupne čitave kolekcije ili postavke dostupne online. Također, neke od najljepših svjetskih znamenitosti nude pogled iz ptičije perspektive.

Od indijskog Taj Mahala do Nacionalne galerije portreta u Washingtonu i Metropolitanske opere u New Yorku, postoji mnogo mogućnosti za istraživanje kulture širom svijeta iz udobnosti i sigurnosti vašeg doma.

Kliknite na ono što ste oduvijek željeli vidjeti sa ovog popisa svjetskih znamenitosti i muzeja:

Velika piramida u Gizi

Velika piramida u Gizi smatra se jednim od sedam čuda drevnog svijeta i najveća je od tri piramide koje se nalaze nedaleko od Kaira. Lokalitet se sastoji od tri velike piramide i sfinge, koje su izgrađene prije više hiljada godina kada su služile kao grobnice za faraone. Iako virtuelni obilazak ne pruža pogled na strukture, nudi pogled s vrha svake piramide, kojem posjetioci nemaju pristup.

PROČITAJTE JOŠ:  Pileća prsa i zdrava ishrana
Opera Sydney, arhiv

Opera Sydney, Australija

Sidnejska kuća opere poznata je po jedinstvenoj arhitekturi i fantastičnoj lokaciji na obalama luke Sydney. Ova turneja ide dalje od čuvenog eksterijer kako bi prikazala šta se događa unutar zidova jedne od najpoznatijih svjetskih operskih kuća. Video turneja uključuje i kratak nastup opernog pjevača svjetske klase uz pratnju čelista.

Sikstinska kapela, Vatikan

Sikstinska kapela je dom jednog od najpoznatijih Michelangelovih djela. Posjetiocima je zabranjeno da slikaju kada su unutar muzeja u Vatikanu, pa ova virtuelna turneja omogućava gledaocima da provedu koliko god vremena žele gledajući slavno umjetničko djelo.

Nacionalni park Yellowstone

Nacionalni park Yellowstone pun je prekrasnih prirodnih krajolika i divljine. Virtuelna tura omogućava posjetiocima da promatraju mnoga mjesta širom parka koji se prostire na površini od oko 3500 kvadratnih kilometara. Stranica također posjetiteljima pruža obilje informacija o tome što mogu očekivati kada posjete stvarni park, koji zauzima dijelove američkih država Wyoming, Idaho i Montana.

Van Goghov muzej, Amsterdam

PROČITAJTE JOŠ:  Savjeti poznatog nutricioniste o ishrani tokom ramazana: Ne preskačite sehur, iftar podijelite na dva dijela

U Van Goghovom muzeju u Amsterdamu nalazi se najveća kolekcija dijela slavnog slikara Vincenta Van Gogha. Teme i stil njegovog rada mijenjali su se tijekom njegovog života, ali ga se ponajviše pamti po brojnim autoportretima. Kroz Googleovu izložbu „Art and Culture“ gledatelji imaju pristup stotinama njegovih slika koje su postale slavne nakon smrti autora. U narednih nekoliko sedmica muzej će objavljivati videozapise 4K rezolucije koji gledateljima pružaju doživljaj privatnog obilaska muzeja.

Nacionalni muzej moderne i savremene umjetnosti, Seul

Ovaj virtuelni obilazak muzeja u Seulu predstavlja dio moderne istorije Koreje. Neke su izložbe dostupne u cijelosti i omogućuju gledateljima da „prolaze“ kroz njih kao da se nalaze fizički u muzeju. Slike i opisi pomažu gledaocima da bolje shvate što su kustosi imali na umu.

Taj Mahal, Indija

Taj Mahal, za koji je UNESCO navodida je krunski dragulj muslimanske umjetnosti u Indiji, nalazi se na desnoj obali rijeke Yamuna. Impresivna građevina uključuje veliki bazen, zelene vrtove i prepoznatljivu glavnu zgradu, kao i džamije i pansione. Ova virtuelna tura omogućava gledaocima da vide najpoznatiji indijsku znamenitost sa raznih tačaka i nudi uvid u veličinu atrakcije.

 

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Recept: Kinder kolač

Biskvit: 200 g čokolade za kuhanje 100 g mliječne čokolade 150 g...

Pileća prsa i zdrava ishrana

Pileća prsa odličan su izbor ako pokušavate povećati unos...

Koje su to zdravstvene koristi aronije?

Aronija nudi mnoštvo zdravstvenih koristi i smatra se jednim...