New Jersey i Arizona legalizirali marihuanu, Oregon psilocibin

- Advertisement -

New Jersey i Arizona izglasali su u utorak legalizaciju marihuane u rekreativne svrhe, a Oregon je odobrio prvu terapijsku upotrebu psilocibina, halucinogene droge poznate kao čarobna gljiva.

Na izbornim listićima ove godine pojavila su se najmanje 124 zakonska i ustavna pitanja u 32 savezne države i Distriktu Columbia, navodi Nacionalna konferencija državnih zakonodavstava (NCSL), prenio je Reuters.

Birači u New Jerseyju i Arizonu odobrili su legalizaciju marihuane u rekreativne svrhe. Isto pitanje bilo je na izbornim listićima u Montani i Južnoj Dakoti koje također razmatraju upotrebu droge u medicinske svrhe. Birači Mississipija također su razmatrali legalizaciju medicinske marihuane.

PROČITAJTE JOŠ:  (VIDEO) Pucnjava na Baščaršiji: Ranjena djevojka

Od 1996. godine 33 savezne države i Distrikt Columbia dozvolili su upotrebu medicinske marihuane, 11 je odobrilo rekreativno korištenje, a 16, uključujući one u kojima je dozvoljena upotreba medicinske marihuane, dekriminalizirali su samo posjedovanje, navodi Nacionalna organizacija za reformu zakona o marihuani.

Psilocibin, halucinogen u svom sirovom obliku poznat kao čarobna gljiva, odobrili su birači u Oregonu za terapijsku upotrebu za odrasle. Pristalice Zakona o upotrebi psilocibina pozvali su se na istraživanje koje je otkrilo koristi tog lijeka u liječenju anksioznosti i drugih mentalnih stanja.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Požar u sarajevskom naselju: Na terenu dva vatrogasna vozila

U večernjim satima došlo je do požara u sarajevskom...

Slučaj nestale djevojčice Danke Ilić: Ko su uhapšeni u akciji FUP-a u Hadžićima?

Od izvora bliskih istrazi saznali smo imena uhapšenih u...

U Beogradu preminuo učenik nakon incidenta u školi

U Srednjoj zanatskoj školi u Beogradu je 18. marta...

Dijaspora je u BiH prošle godine poslala 3,79 milijardi KM

Iz Centralne banke Bosne i Hercegovine su objavili podatke...