Nakon Zagreba i Bola, murali mira iz Novog Sada i u Sarajevu

- Advertisement -

Novi Sad će 2019. godine biti Omladinska prestonica Evrope. U okviru velikog broja projekata koje sprovodi organizacija OPENS u susret 2019. godini u Novom Sadu, izdvaja se jedan međuregionalni projekat koji obuhvata oslikavanje murala po gradovima u regionu sa porukama mira i prijateljstva.

Do sada su naslikana dva murala i to u Hrvtaskoj – u Zagrebu i u Bolu na Braču, a narednog meseca mural, poklon novosadske omladine, trebalo bi da osvane i u glavnom gradu Bosne i hercegovine – Sarajevu, javlja Anadolu Agency (AA).

OPENS predstavlja organizaciju više omladinskih udruženja koji su svojim projektima i idejama uspeli da za Novi Sad izbore titulu Omladinske prestonice Evrope za 2019. godinu.

Ideja poklon-murala nastala je pre dve godine, sa ciljem da se u regionu promovišu mir i prijateljstvo, ali i Novi Sad kao evropska prestonica mladih, navodi za AA Valentina Antić, koordinatorka projekta.

„Došli smo zaključka da je najbolje da mladima prenesemo poruku kroz umetnost, muziku, druženje, jer to je jezik koji svi razumemo. Otuda je nastala ideja da mi gradovima u regionu poklanjamo grafite i murale. Da napravimo jedno celodnevno druženje u gradu kome darujemo mural, da se družimo sa omladinom iz te zajednice, da im predočimo prednosti titule Omladinske prestonice Evrope, ali i da uvežemo sve te gradove i mlade iz regiona i pozovemo ih da sledeće godine posete Novi Sad“, kaže Antić.

Prvi mural u Zagrebu naslikan je 15. juna, na zidu Studentskog centra Zagreb, u saradnji sa SC Zagreb i uz pomoć umetničke omladinske organizacije „Grafiti na gradele“ koji organizuju istoimeni festival na Bolu na Braču. Autor ovog murala je mladi slikar Petar Popović Piros, koji će u svim gradovima koji su na mapi OPENS-a iscrtavati murale.

PROČITAJTE JOŠ:  Pekar optužen za krijumčarenje migranata: Afganistance i Turčina preuzeo u Sarajevu

Drugi grafit završen je 28. jula u Bolu na Braču u okviru festivala „Grafiti na gradele“. Ovaj mural drugačiji je u odnosu na zagrebački, jer predstavlja poklon ekipe „Grafiti na gradele“ OPENS-u. Autor tog grafita koji je, kako ističe, privukao dosta pažnje je umetnik sa nadimkom Chez 186.

„Na muralu su predstavljeni simboli OPENS-a i kroz te simbole se šalje poruka koje su to vrednosti koje kao omladinska prestonica Evrope promovišemo, što je jako važno“, navodi Valentina Antić.

Kako kaže, sledeća stanica je Sarajevo. Tamo će se projekat realizovati u saradnji sa sarajevskom organizacijom „Obojena klapa“, koja se zalaže za promociju ulične umetnosti, ali i opštinom Stari grad koja je OPENSU-u na raspolaganje stavila jedan zid za mural.

„Trenutno smo u procesu dobijanja dozvole za mural od Grada Sarajeva. Predviđeno vreme za oslikavanje murala je poslednja nedelja septembra. Sa tim zidnim grafitom zatvorićemo ovu godinu, a u sledećoj, već od marta, planiramo nove murale po drugim gradovima u regionu“, napominje Valentina Antić.

Prema planu, poruke prijateljstva OPENS-a u vidu slika iscrtanih sprejevima na gradskim zidovima trebalo bi da dobiju Tuzla, Banjaluka, Podgorica, makedonski gradovi Kumanovo i Bitola, glavni grad Albanije Tirana, rumunski grad Kluž i Varna u Bugarskoj. Poslednji mural biće naslikan u Novom Sadu, a njegovi autori trebalo bi da budu umetnici iz gradova kojima je Novi Sad poklonio umetnička dela na zidnim fasadama.

PROČITAJTE JOŠ:  Potukle se učenice banjalučke Tehnološke škole, intervenisala Hitna pomoć

Namera organizatora ove akcije je da pozovu mlade iz regiona da posete Novi Sad 2019. godine, u kojoj će Novi Sad biti Omladinska prestonica Evrope, jer je OPENS je pripremio preko 90 različtih programa i aktivnosti.

„Smatram da je ključ da mladom čoveku daš priliku da putuje, da poseti komšijsku zemlju, da vidi kako je tamo i da nije ništa drugačije nego u njegovom okruženju. To je prilika da proširi vidike i dobije ideje. Na taj način ne samo što pozivamo mlade da budu mobilni i dođu i da razbiju svoje eventualne predrasude koje imaju prema Srbiji i Novom Sadu, već i da pričamo o važnosti titule Omladinske prestonice Evrope za jedan grad i mladog čoveka“, navodi naša sagovornica.

Ona najavljuje da će 2020. OPENS organizovati nagradnu igru u kojoj mogu da učestvuju svi mladi koji obiđu murale po regionu. Valentina Antić ističe da svaki mural čini segment jedne priče koja se može pročitati tek kada se pogledaju svi murali koji budu nastali.

„Želimo da podstaknemo mlade u regionu da putuju, da posete te gradove, fotografišu se kraj murala i pokušaju hronološki da ih poređaju i naprave celinu. Mi ćemo te mlade nagraditi“, zaključuje koordinatorka projekta Valentina Antić.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Na tržištu BiH opasni toksini pronađeni u raženom brašnu

Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine je putem...

Maloljetniku koji je prijetio masakrom u školi u bh. gradu produžen pritvor

Vijeće Osnovnog suda u Trebinju produžilo je pritvor sedamnaestogodišnjem...

Pekar optužen za krijumčarenje migranata: Afganistance i Turčina preuzeo u Sarajevu

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv Duška...

VSTV BiH imenovao nosioce pravosudnih funkcija

Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTV...

Lijepa vijest: Za samo 19 sati prikupljena sredstva za liječenje djevojčice Amine iz Bugojna

Zbog bolesti, 19-godišnja Amina Zjakić iz Bugojna potpuno je...