Nakon objave prognoze za ljeto Sladić poručio: Ono od čega sam strijepio…

- Advertisement -

AccuWeather je izašao sa sezonskom prognozom za ljeto 2023. godine.

– Ono od čega sam strijepio uzimajući u obzir antecedentne uslove kroz proljeće. A sad nam definitivno nije potrebno, naveo je naš poznati meteorolog Nedim Sladić te dodao:

– A sumnje i strepnja su zasnovane na ovome – ovo je bila moja projekcija napravljena 24.05.2023. vodeći se razvojem El Nino intragodišnje oscilacije, telekonekcijama, antecedentnim uslovima tokom proljeća (prije svega vlažan površinski sloj tla) i najbližim pripadajućim analogijama (2018, 2014, 2002. i 1997. godina) te aprilskim i majskim prognostičkim materijalom globalnih centara.

PROČITAJTE JOŠ:  U saobraćajnoj nesreći u Banjaluci poginula 46-godišnja pješakinja

Stručni tim prognostičara platforme AccuWeather objavio je danas detalje o tome kakvo nas vrijeme čeka ovog ljeta, koje službeno počinje u srijedu, 21. juna, oko tri sedmice nakon početka meteorološkog ljeta 1. juna.

Tyler Roys i Alan Reppert, viši meteorolozi u AccuWeatheru koji su zajedno proučavali vremenske prilike širom kontinenta više od tri decenija, pomno su proučili prethodne godine i vremenske obrasce širom svijeta kako bi ustanovili glavne teme nadolazeće sezone.

Meteorolozi AccuWeathera pojašnjavaju da će ljetno vrijeme ubrzo početi u srednjoj i sjevernoj Europi, dok bi jugoistočna područja mogla doživjeti sporiji prijelaz na ljetnu sezonu. Iako nadolazeća sezona možda neće biti tako sparna kao prijašnja ljeta, stručnjaci kažu da bi se mogla pokazati jednako opasnom zbog šumskih požara, velike suše i lošeg vremena.

Detaljnije čitajte na OVOM linku.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Legendarni golman Veleža Enver Marić doživio saobraćajnu nesreću

Do sudara dva automobila marki Golf i Ford došlo...

Ubici Farisa Pendeka produžen pritvor za još tri mjeseca

Osumnjičenom za ubistvo Farisa Pendeka, Ademu Šumanu, produžen je...

Udruženje Pomozi.ba pokrenulo apel za liječenje Fojničanke Hašeme Huzbašić koja ima tumor

Udruženje Pomozi.ba pokrenulo je apel za liječenje Hašeme Huzbašić...

1. i 2. maj će biti neradni dani u Federaciji BiH

Srijeda i četvrtak, 1. i 2. maj 2024., bit...