62 najbogatija čovjeka posjeduju bogatstvo jednako imovini 3,6 milijarde siromašnih ljudi

- Advertisement -

U Izvještaju se navodi da 62 najbogatija čovjeka na svijetu posjeduju bogatstvo koje je jednako imovini siromašnih 3,6 milijarde ljudi, što je polovica svjetske populacije danas

Međunarodna humanitarna organizacija Oxfam je objavila izvještaj u kojem se navodi da jedan posto bogatih na svijetu imaju više bogatstva od preostalih 99 posto ljudi, javlja Anadolu Agency (AA). Oxfam je objavio izvještaj o svjetskom kapitalu uoči predstojećeg ekonomskog foruma u Davosu.

U Izvještaju se navodi da 62 najbogatija čovjeka na svijetu posjeduju bogatstvo koje je jednako imovini siromašnih 3,6 milijarde ljudi, što je polovica svjetske populacije danas. Podaci u Izvještaju su preuzeti od finansijskog ureda Credit Suisse i časopisa „Forbes“.

Imovina 62 najbogatije osobe svijeta, među kojima je devet žena, povećana je za 500 milijardi u periodu od 2010. godine do sada. U istom periodu, imovina siromašne polovice svjetske populacije je umanjena za jedan trilion dolara.

PROČITAJTE JOŠ:  Nesreća u Sarajevu: Sudar dva vozila, ima povrijeđenih

Iz Oxfama ukazuju na problematični trend da se svjetski kapital sve više koncentira u ruke male grupe najbogatijih ljudi. Imovina siromašne populacije svijeta, dakle onih 3,6 milijardi ljudi, 2010. godine bila je ekvivalentna imovini najbogatijih 388 ljudi.

Prema prošlogodišnjim izvještajima, ta imovina je bila jednaka imovini 80, a ove godine je dodatno smanjena na imovinu koju posjeduju svega 62 čovjeka.

Bogati u svijetu godišnje izbjegavaju poreze u iznosu od 190 milijardi dolara, što bi prema istraživanjima brojnih nevladinih organizacija, bilo dovoljno za rješavanje problema zapošljavanja kvalitetnog obrazovnog kadra i rješenje problema gladi djece u cijeloj Africi.

PROČITAJTE JOŠ:  Zenički rudari još uvijek čekaju plate i topli obrok za januar

Iz Oxfama pozivaju vlade zemalja da se ozbiljnije pozabave borbom protiv krize sve većeg jaza među bogatim i siromašnim populacijama na način da se više ulaže u javne usluge, povećaju minimalna primanja i spriječi izbjegavanje poreza.

Poziv je direktno upućen i premijeru Velike Britanije Davidu Cameronu, koji je prije dolaska na vlast najavljivao da će se boriti protiv problema velikih suma novca koji leži u offshore bankama na Kajmanskim ili Virdžinskim otocima i na taj način se izbjegavaju poreski izdaci u iznosu od 190 milijardi dolara.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Požar u sarajevskom naselju: Na terenu dva vatrogasna vozila

U večernjim satima došlo je do požara u sarajevskom...

Slučaj nestale djevojčice Danke Ilić: Ko su uhapšeni u akciji FUP-a u Hadžićima?

Od izvora bliskih istrazi saznali smo imena uhapšenih u...

U Beogradu preminuo učenik nakon incidenta u školi

U Srednjoj zanatskoj školi u Beogradu je 18. marta...

Dijaspora je u BiH prošle godine poslala 3,79 milijardi KM

Iz Centralne banke Bosne i Hercegovine su objavili podatke...