Mladi o nasilju „govore“ u slikama

- Advertisement -

Promocijom knjige „Sve što (ne)želimo znati“ Elme Softić-Kaunitz i Pavla Kaunitza i izložbom odabranih radova konkursa „Probudi, pokreni, promijeni!“ TPO Fondacija u Sarajevu 9. decembra završila je ovogodišnju kampanju 16 dana aktivizma.

Knjiga „Sve što (ne)želimo znati“ sadrži priče i stripove o prepoznavanju nasilja u svim njegovim formama, posljedicama i postupcima sprječavanja nasilja. Prevelik prag tolerancije na nasilje i dalje je prisutan u našem društvu ali je nerijetko evidentan i nedostatakblagovremene reakcije što za posljedicu ima uništenje pojedinca, razor porodice i nezdrava zajednica. Recenzent knjige, Adnadin Jašarević kaže da je „riječ o štivu napisanom i za odrasle ili relativno odrasle osobe, već izgrađenih ili usvojenih principa i vrijednosti“.

Autorski dvojac je u saradnji sa TPO Fondacijom prije dvije godine, koristeći se stripom kao medijem, osmislio je tinejdžerku Niru koja prolazi kroz različite neugodne situacije, i suočava sa različitim vidovima nasilja i stereotipa.

Vanzemaljac fb

U okviru kampanje 16 dana aktivizma TPO Fondacija već tri godine raspisuje konkurs za strip tematizira nasilje. Strip se pokazao kao medij kroz koji mladi lakše „progovaraju“ o temama koje su tabuizirane.Ove godine mladi autori, učenici srednjih i osnovnih škola, poslali su veliki broj radova i time odgovorili na temu „Probudi, pokreni, promijeni!“ u čijem je središtu zapravo nasilje.

PROČITAJTE JOŠ:  Sergej Barbarez će zamijeniti Savu Miloševića?

Od mladih je traženo da se zapitaju koliko često su svjedočili neljudskosti, nepravdi i nasilju u školi i izvan nje i kako su se tada osjećali, kako su reagovali i na koji način. Cilj konkursa bio jesenzibilizirati mlade da promišljaju o različitim vrstama nasilja: fizičkom i verbalnom nasilju, nasilju nad djevojčicama, ženama, vršnjačkom nasilju, nasilju u porodici, nad osobama s invaliditetom itd., i drugim koja dodatno okupiraju naše živote putem audio-vizuelnih i online medija, i da pokušaju pronaći načine za efektivno suprotstavljanje nasilju.

Članovi žirija, koji u skoro istom sastavu radi već tri godine, prilikom ocjene radova uzimao je u obzir cjelokupnu ideju – od detekstiranja problema do ponuđenog izlaza iz neugodne situacije a ne samo tehničku izvedbu crteža. Prema iskustvu žirija, stariji u radovima već tematizuju neke složenije strukuralne oblike nasilja u porodici, rodno nasilje pa čak sve više i internet nasiljeali i borbe. Učenici osnovnih škola tematizuju vršnjačko nasilje oni koji se dešava za vrijeme odmora i u učionici.

PROČITAJTE JOŠ:  Nakon saznanja o smrti Danke: Njeni roditelji završili u Hitnoj pomoći

Posebnu nagradu žirija dobio je Milenko Bogdanović iz Prijedora, dok je na petom mjestu jeMevludina Subašić, učenica JU gimnazija Musa Ćazim Ćatić iz Tešanja. Četvrto mjesto osvojile su Nives Saračević i Berina Kapetanović iz JU gimnazije Meša Selimović iz Tuzle. Na trećem mjestu je Hana Voloder iz Treće gimnazije iz Sarajeva.Drugo mjesto pripalo je Elmi Nukić, JU Gimnazija Živinice iz Živinica. Prvo mjesto ovogodišnjeg konkursa pod nazivom „Probudi, pokreni, promijeni!“ pripalo je Amini Ganić, JU Gimnazija Dobrinja iz Sarajeva.

U ovogodišnjoj kampanji, ne uključujući programe u ostatku godine, TPO obrazovne aktivnosti je sprovela u 24 osnovne i srednje škole u tri kanton Sarajevskom, Tuzlanskom i Hercegovačko-neretvanskom kantonu. U saradnji s ministarstvima obrazovanja, nastavnicama i nastavnicima okupili smo preko 500 mladih u školama i senzibilizirali ih za pitanja vršnjačkog i rodno zasnovanog nasilja. Druženja su nastavljena i na Filozofskom fakultetu u Zenici gdje su predstavnici TPO Fondacije s mladim razgovarali o sreteotipima, predrasudama i posljedicama koje oni ostavljaju za društvo.

 

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Nesreća u Banjoj Luci: Radnik pao sa zgrade, teško je povrijeđen

Radnik V. S. iz Banja Luke teško je povrijeđen...

Ove godine na hadž putuje 2.225 državljana BiH

U organizaciji Ureda za hadž i umru Islamske zajednice...

Zbog kvara ne rade trolejbusi na relaciji Dobrinja – Hrasno

Zbog oštećenja trolejbuske kontakt mreže na Mojmilu, trolejbusi u...

Od Ibrahima Hadžibajrića oduzeti stan i garaža u Sarajevu

Po naredbi Kantonalnog suda u Sarajevu, danas su zaplijenjeni...

Pojedine novčanice od 10, 20, 50 i 100 KM se povlače iz opticaja

Centralna banka Bosne i Hercegovine povlači iz opticaja novčanice...