Ljekari UKC Tuzla uradili tri operacije srca kod budnih pacijenata

- Advertisement -

Ljekari Klinike za kardiovaskularnu hirurgiju, Klinike za anesteziologiju i reanimatologiju UKC Tuzla u saradnji sa kolegama iz American hospital Tirana uradili su, u tri dana u Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla, tri operativna zahvata na srcu u epiduralnoj anesteziji. Tim ljekara iz Tirane činili su dr. Gentian Huti i dr. Amerildo Hidri, specijalisti anesteziologije i reanimatologije.

Kako je Feni izjavio načelnik Klinike za kardiovaskularnu hirurgiju UKC Tuzla doc. dr. Mustafa Tabaković, specifičnosti vezane za sam hirurški postupak su u tome što se radi o visokorizičnim pacijentima tako da su oni za vrijeme operacije bili budni, svjesni svih dešavanja tokom operacije.

PROČITAJTE JOŠ:  Amerikanac osuđen na 30 godina zatvora zbog ubistva doktora iz Sarajeva

Po riječima specijaliste anesteziologije i reanimatologije dr. Adnana Behrema epiduralna anestezija, kao izolovana tehnika anestezije u kardioanesteziji, koristi se rijetko.

– Za tu tehniku regionalne anestezije odlučili smo se zbog teškog oblika restriktivno-opstruktivnog poremećaja plućne funkcije, uslijed prethodnih plućnih oboljenja – kazao je.

Cilj im je, kako je kazao, bio izbjeći mehaničku ventilaciju, zbog visokog rizika od postoperativnih respiratornih komplikcija te su pacijenti tokom operacije disali spontano, a uz to su bili svjesni i kontaktibilni.

PROČITAJTE JOŠ:  Užas kod Zagreba: Radnici pronašli ljudski kostur i ostatke odjeće

– Ta tehnika anestezije prvi put je primijenjena u BiH, kad govorimo o kardiohirurškim procedurama. U skladu s potrebama, u budućnosti ćemo raditi te zahvate – kazao je Feni dr. Behrem. Ističe da su pacijenti stabilni, urednog postoperativnog toka, osjećaju se dobro.

Prednost te metode je i kraći boravak u jedinici intenzivne njege, u postoperativnom periodu. Pacijenti se rješavaju perioperativne boli, smanjene su ukupne komplikacije.

Gosti iz Tirane dr. Gentian Huti i dr. Amerildo Hidri održali su i predavanja o temi epiduralne anestezije u kardiohirurgiji.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Požar u sarajevskom naselju: Na terenu dva vatrogasna vozila

U večernjim satima došlo je do požara u sarajevskom...

Slučaj nestale djevojčice Danke Ilić: Ko su uhapšeni u akciji FUP-a u Hadžićima?

Od izvora bliskih istrazi saznali smo imena uhapšenih u...

U Beogradu preminuo učenik nakon incidenta u školi

U Srednjoj zanatskoj školi u Beogradu je 18. marta...

Dijaspora je u BiH prošle godine poslala 3,79 milijardi KM

Iz Centralne banke Bosne i Hercegovine su objavili podatke...