[Life priča] Kako u doba korone rade i žive bh. novinari

- Advertisement -

Novinarstvo je jedna od stresnijih i zahtjevnijih profesija, za koju važi pravilo da dobra priča „ne poznaje“ radno vrijeme. Danas su pripadnici sedme sile pred još većim izazovom.

Kako u novonastalim okolnostima organizujuju svoj privatni i poslovni život?! Kako izgleda njihov radni dan, koji su najveći izazovi sa kojima se suočavaju u objavljanju novinarskih zadataka, koliko su se promijenili procesi radi, ali i kako provode svoje slobodno vrijeme u kućnoj izolaciji, da li imaju neku dobru preporuku za zabavu i rekreaciju  u slobodno vrijeme, pitali smo višegodišnje istaknute medijske radnike u BiH; Mersihu Drinjaković, urednicu u magazinu Gracija, Minelu Pamuk, novinarku biznisa u Oslobođenju, te poznata TV lica; novinarku i voditeljcu na TVSA, Brankicu Rudan i novinara i urednika Informativnog programa Nove BH, Aleksandra Hršuma.

Mersiha Drinjaković

Svakodnevne poslove Mersiha Drinjaković, urednica u magazinu Gracija, obavlja od kuće a sa  kolegama i kolegicama ima stalnu online i telefonsku komunikaciju.

Glavna poruka koju komuniciramo u online svijetu, gdje se Gracija trenutno preselila u odnosu na svoju primarnu printanu verziju, jeste – solidarnost i informiranost iz provjerenih izvora. Izazov je naravno ostati smiren, uz dozu straha koju, posljedično, donosi nesigurna situacija, ali zaista više nego ikad trebamo slušati savjete stručnjaka iz medicinske oblasti. A posebno bih rekla i savjete psihologa i pokušati u četiri zida naći zanimaciju koja će vam malo skrenuti misli sa koronavirusa“, otkriva.

Proces rada je izmijenjen utoliko što više ne može biti u redakciji, niti ići na sastnake ili na intervjue.

„Sve se svodi na online sferu i to je dobro jer onda niko od nas nije u riziku, niti druge izlaže riziku.“

Mladim kolegama i kolegicama koje baš u ovom vremenu počinju svoju karijeru i imju veliku odgovornost, poručuje:

„Zamislite uvijek da ono što saopštavate putem bilo kojeg medija – slušaju, gledaju ili čitaju vaši najbliži i da ta poruka onda bude izrečena na najinformativniji, najkorisniji način po njih“.

I slobodno vrijeme Mersiha koristi za praćenje medija, odnosno aktuelne situacije.

Gledam vijesti na televiziji ili ih čitam na online platformama, provjeravam ko su izvori vijesti koje dobijamo putem maila ili na društvenim mrežama kako bismo ih onda, provjerene, objavili putem  portala Gracija.info.

Ipak svima kojima struka to ne zahtijeva preporučuje da odmore od TV i online svijeta.

“Previše informacija donosi i zabrinutost, a vijesti danas i nisu baš ohrabrujuće. Odmorite uz film, puno je programa danas, nađite one knjige što ste ih gomilali a nije bilo vremena za čitanje, slušajte muzku… i eto, bit će malo lakše. Čuvajte se i ostanite kući”, poručuje.

Minela Pamuk

Minela Pamuk, višegodišnja novinarka biznis redakcije u Oslobođenju, otkriva nam da su se s početkom krize rasporedili tako da u redakciji bude prisutno što manje ljudi, kako bi se mogućnost zaraze svela na miminum, ali opet vodeći računa da je posao dobro organizovan.

Većina ih radi od kuće, a tako je i ona provela svoju prvu radnu sedmicu iz home officea, što ima i svojih prednosti.

“Radni dan mi je počinjao nešto kasnije, s obzirom na to da nisam morala ustajati ranije, spremati se i voziti do posla. Posao je bio tu kod mene”, kaže.

Izazov je ipak koncentirati se na rad u okruženju gdje svako od ukućana ima neku svoju rutinu, svoje obaveze po kući, posebno mlađi članovi, dodaje.

Novinarski izazov je bio pripremiti teme iz biznisa u novonastaloj situaciji.

PROČITAJTE JOŠ:  Evo kada počinje ljetno računanje vremena

“Sa kolegicom sam se svako jutro dogovarala šta ćemo taj dan raditi, koju priču iz ekonomije, a da nema veze sa koronavirusom. Ipak, sagovornici su imali dosta sluha i shvatali su da je dobro da se piše i priča i o nečemu drugom, da naši građani trebaju imati izbor da pročitaju i nešto što bi pročitali i da su uslovi “normalni”, tako da smo prvu sedmicu uspješno završile, sa čak nekoliko tekstova u šteku za narednu sedmicu.”

S obzirom na to da su uslovi drugačiji sistem rada je i od kuće drugačije organizovan.

“Neophodno je uvijek biti online, pratiti šta se dešava i biti u kontaktu sa kolegama i iz novine, ali i sa onima sa portala kako bi naši čitaoci bili blagovremeno obaviješteni o svemu što se dešava, kako u Bosni i Hercegovini, tako i šire.”

Iako je dosada okusila broje izazove novinarstva, ovo je ipak posebna situacija.

“Ovo je svakako situacija sa kakvom se nismo susretali ranije, ali vjerujem da ćemo i ovo zajedno i uspješno prebroditi. Slobodno mogu reći da su i novinari na neki način heroji, jer su i oni, pored zdravstvenih radnika, trgovaca, policajaca, predstavnika vlasti, na prvoj liniji fronta, te se trebaju čuvati možda i više od ostalih. Onima mlađima, koji tek počinju raditi ovaj posao, poručila bih da dobro razmisle jesu li spremni i u ovakvim situacijama raditi i izložiti se”, poručuje.

Rad od kuće zanimljivijim joj je učinio petogodišnji sestrić, koji se uživio u ulogu novinara, pa joj je nekoliko puta “asistirao” u uzimanju izjava od sagovornika.

“Pokušao mi je oteti telefon da on snimi izjave. Srećom, i oni su to prihvatali s osmijehom, razumijevajući situaciju.”

Ali već sada za Minelu vrijeme je za terenski rad, koje nužno donosi i više opasnosti.

“Nadam se samo da ova vanredna situacija neće potrajati dugo i da će se svi uskoro vratiti svojim svakodnevnim obavezama, bez ograničenja”, na kraju našeg razgovora kaže Minela.

Aleksandar Hrušum

Kako izgleda organizacija televizijskih radnika sada, posebno TV voditelja koji ne mogu zadatke obavljati od kuće, otkriva nam Aleksandar Hrušum, novinar i voditelj na Novoj BH.

„Sav proces proizvodnje vijesti posvetili smo informacijama o borbi protiv koronavirusa. Menadžment Nove BH je ovakvoj vanrednoj situaciji pristupio vrlo profesionalno i ozbiljno, tako da dva programska i produkcijska tima nose cijeli proces proizvodnje vijesti. Međusobno se nadopunjujemo, ohrabrujemo i priskačemo jedni drugima u pomoć.“

Kako ističe izazov je, ali i velika lekcija za novinara,  kako odgovoriti na pravi način, no svi oni u redakciji IP-a Nove BH jednako doprinose i imaju odgovornosti u stvaranju aktuelnog, objektivnog i tačnog Informativnog programa.

„Ne paničiti, već biti profesionalan do samoga kraja. Radni dan je svakako produžen, ali kada voliš svoj posao i kada si dio odličnog tima jednostavno ne razmišljaš  o trajanju radnog vremena. Proces rada je ubrzan i to je sasvim normalno u ovakvim prilikama. Nikada ne treba zaboraviti da jedino tim može dobiti rezultat, pojedinac je tu samo jedna karika u lancu.“

Smatra i da su jedna od boljih televizijskih ekipa koja je pravovremeno, brzo, temeljito i kredibilno pristupila novonastaloj situaciji.

„To nam i naši gledaoci iz dana u dan potvrđuju. Hvala im na tome. #ostanitekodkuće, a mi smo tu da vam prenesemo informacije bitne za naše živote.“

Hrušum kao višedecenijski televizijski novinar i urednik ističe da je ovo i jedna velika šansa za mlađe kolege da nauče kako se ponašati u vanrednim situacijama na televiziji.

PROČITAJTE JOŠ:  Drama u Bosanskoj Gradišci: Muškarac prijetio da će se raznijeti plinom zbog deložacije

„Razmišljati 24 časa o svemu, slušati reakcije ljudi oko vas  – šta ih interesuje i šta vi kao dio novinarskog tima možete predložiti kao temu, kako napraviti dobar i profesionalan novinarski izvještaj, predložiti neko moguće rješenje problema… Treba voljeti svoj posao i živjeti ga svaki dan.“

Privatno, u kućnoj izolaciji Hršum koristi vrijeme za spremanje nekih dijelova dome za koje nije imao vremena do sada, razgovara sa prijateljima putem društvenih mreža, vježba, uživa u spremanju hrane, i čita.

„Knjiga je svakako nešto čemu sam posvećen i što ovu kućnu izolaciju čini lakšom. Znam da je ovo samo jedan od onih trenutaka u životu kada trebamo biti jači nego ikada i zato vjerujem da ćemo se izboriti sa svim i naučiti lekciju života i šta znači biti odgovoran. Iako se dogodi ono neizbježno, nemojmo izgubiti vjeru jedni u druge. Ostanimo dostojanstveni, hrabri i borimo se zajedno.“

Naglašava da poštuje sve donesene mjere zaštite jer jedino tako možemo zaštititi sebe, ali i druge oko nas. Savjeti koje šalje čitateljima life.ba su:

„Što manje vremena provodite uz display telefona. Evo ja trenutno listam recepte i napravit ću neki slatkiš od onoga što imam u kući. Budite posvećeni svome domu, porodici, pozovite svoje prijatelje, starije, pitajte ih kako su, treba li im pomoći. Pomozimo starijim osobama, jer oni nas trebaju više nego ikad. Onako kako su oni štitili nas cijelog života, mi sad možemo zaštititi njih. Budimo solidarni, strpljivi i poštujmo pravila samoizolacije“, njegova je završna poruka.

Brankica Rudan

“Izazova u novinarstvu uvijek ima i u tipičnim vremenima, a pogotovo u vanrednim okolnostima kao sada”, potvrđuje i Brankica Rudan, novinarka i voditeljica na TVSA, koja poštuje nove mjere rada koje je donio menadžment TVSA, a koje podrazumijevajaju sedam dana rada, a sedam pauze.

“Zbog novovastale situcije donesena je odluka o podjeli novinara, tehnike i osoblja u grupe tako da smo fizički odvojeni i time je promijenjen i process rada. Moj radni dan podrazumijeva i primjenu detaljne preventive od COVID-19 čime štitim sebe i ljude u okruženju”, ističe ona.

Unatoč svemu emisije nisu skraćene, jer građanima žele pružiti dovoljno informacija, no dolazak gostiju u studio sveden je na minimum.

“Baziramo se na javljanja uživo s vana ili javljanja sagovornika putem skypea iz kućne izolacije.”

Mlađim kolegama Brankica savjetuje da se pravilno zaštite prilikom rada na terenu ali i druge vrste zadataka. “Maska i rukavice su obavezne, što manje kretanja, što više korištenja interneta, telefona i bez direktnog kontakta, držati odstojanje i neće biti većih problema, nadam se. Svi, i mlađi i stariji, trebaju se pridržavati preporuka i mjera kako bi zaštitili sebe i druge.”

Slobodno vrijeme kućne izolacije Brankica je posvetila sebi. “Moj moto je da pametan čovjek u svakoj situaciji ima šta raditi. Kada sam kući, u sedmici u kojoj ne radim, odlučila sam više vremena posvetiti sebi a sada imam priliku za to. Želim da pročitam što više dobrih knjiga, posvetim se domu i radu u kući za koju nemam baš uvijek vremena. Imam psa, prilagodila sam i naredbi o zabrani kretanja i napravila režim kako on ne bi imao posljedice.”

Čitateljima life.ba savjetuje: “Filtrirajte informacije, posvetite se sebi, pozovite drage ljude i pomozite starijima ukoliko ih ima u komšiluku. Nadam se da ćemo iz ovoga svega izaći sa što manje posljedica i zdravi, ali i pametniji”, pručuje na kraju razgovora.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Požar u sarajevskom naselju: Na terenu dva vatrogasna vozila

U večernjim satima došlo je do požara u sarajevskom...

Slučaj nestale djevojčice Danke Ilić: Ko su uhapšeni u akciji FUP-a u Hadžićima?

Od izvora bliskih istrazi saznali smo imena uhapšenih u...

U Beogradu preminuo učenik nakon incidenta u školi

U Srednjoj zanatskoj školi u Beogradu je 18. marta...

Dijaspora je u BiH prošle godine poslala 3,79 milijardi KM

Iz Centralne banke Bosne i Hercegovine su objavili podatke...