Kreativnu elitu u Budimpešti HAAD oduševio pričom o bosanskom ćilimu

- Advertisement -

Teme iz oblasti iz kulture, kreativne industrije i medija okupile su u Budimpešti početkom ovog mjeseca brojne stručnjake iz 16 zemalja centralne i istočne Evrope i Kine, a jedini predstavnik naše zemlje bio je poznati bh. modni dizajner, Adnan Hajrulahović HAAD, i to na poziv Ambasade Mađarske u BiH.

Piše: Emina Džaferović-Denjo

On je za life.ba po povratku u našu zemlju prenio svoje iskustvo sa ovog događaja.

„Veoma je bitno bio dio priča poput Foruma „4th China-CEEC Culturaland Creative Industry Forum“ u Budimpešti. Upoznate ljude iz srodnih oblasti. Vidite nova dostignuća kolega. Učestvovati u međunarodnom stručnom radu. Tema ovogodišnjeg foruma je bila “Uspješnost mode” , “Tradicija i kulturno naslijeđe” i “odgovornost ka zajednici”. Važno je da je čovjek uvijek u kontaktu sa strukom i da prati međunarodne tokove u svojoj oblasti. S tim da sam i aktivno učestvovao na forumu. Imponira mi činjenica da me je za učešće imenovala Mađarska Ambasada u Bosni i Hercegovini“, kaže Hajrulahović koji je tamo održao i zanimljivo predavanje na temu Tradicija kao inspiracija i vrijednost modnog dizajna, gdje je predstavio svoje najnovije dizajne s motivima bosanskog ćilima.

„Imao sam najljepšu temu na Forumu. Sretan sam jer mi je pružena mogućnost da imam takvo predavanje. Auditorij su bili ljudi iz struke i kreativne industrije. Posebno ih je oduševila priča priča o bosanskom ćilimu. Također, učestvovao sam i na dva panela, jedan na temu odgovornosti u modi gdje se vodila žučna debata oko pronalaska stvarnog krivca za činjenicu da je tekstilna industrija drugi najveći zagađivač planete, a drugi o uspješnosti mode gdje se raspravljalo o novim modelima modnog poslovanja. Jako mi je bitno što sam dobio mogućnost, iz oblasti mode, da svoje izlaganje zaključim završnim govorom Foruma“, priča nam Hajrulahović.

On je kroz izlaganje na panelima spomenuo i svoju kolekciju „Elizabeta Bosanska“ za koju kaže da je njegov stav o nama danas, ali i težnja da baštinimo naše vrijednosti kao društva koje smo imali i imamo.

„Bilo je zanimljivo promatrati reakcije, posebno Mađara, jer Elizabeta je ipak bila naša princeza, a njihov kralj. Moj rad na moje oduševljenje nailazi na pozitivnu kritiku van BH i moj osjećaj je takav da sam uvijek bitniji njima izvan BiH nego nama u domovini, ali i to je dokaz mog uspjeha. Najteže je biti prorok u svom selu“, kaže Hajrulahović.

Ističe da je kao jedini predstavnik naše zemlje nastojao predstaviti nas u najboljem svjetlu.

„Tužno je da ne učestvujemo u bitnim projektima. Hrvatsko ministarstvo kulture je ove godine predstavilo svoje planove ulaganja u gejming kao novi medij, Crnogorci lobiraju da Forum za dvije godine bude kod njih, Slovenci su se izborili i Forum je naredne godine u Sloveniji, Srbija je prezentovala desetke projekata. Na kraju sami sebe osujetimo uspjeh, a poslije se pitamo ko je kriv. A da su bili i službeni predstavnici našeg društva pomoglo bi to i našoj kreativnoj industriji, ali i meni lično“, mišljenja je naš modni dizajner.

S obzirom na to da su događaji poput ovog izvrsna prilika za upoznavanje, Hajrulahović također kaže i da je sa predstavnicima Estonije već razgovarao o tome da im bude mentor na projektu modnog inkubatora.

Vezani sadržaj: 

Polo majice sa motivom bosanskog ćilima

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Stigla je Keune revolucija u njezi obojene kose

Svjetski kozmetički brend za profesionalnu njegu kose Keune Haircosmetics...

Jedna od najljepših glumica preminula u 32. godini

Poznata indijska glumica i manekenka Poonam Pandey preminula je...

Ljekovita svojstva nevena

Neven je biljka koja pripada porodici tratinčica, a koristi...