Kratina: Kupovina velikih količina namirnica i neadekvatno skladištenje može ugroziti zdravlje građana

- Advertisement -

Građani u Bosni i Hercegovini moraju obratiti maksimalnu pažnju da kupovinu namirnica animalnog porijekla prilagode stvarnim potrebama, izbjegavaju velike zalihe i neadekvatno skladištenje jer higijenski neispravne namirnice mogu ozbiljno ugroziti njihovo zdravstveno stanje, poručila je u izjavi za Anadolu Agency (AA) Alma Kratina, doktorica veterinarske medicine i specijalista higijene i tehnologije namirnica.

“Vidljivo je da su inspekcijske službe suočene s jednim velikim teretom. Ono što je vidljivo jeste nedostatak inspektora na terenu kako u Federalnoj upravi tako i na razini nižih nivoa vlasti, naročito sanitarnih i zdravstvenih inspektora. To su sve neke činjenice koje ukazuju da svi kao građani moramo sami još dodatno razmišljati o svemu onome što se odnosi na higijenu namirnica koje kupujemo i konzumiramo. Naravno da trebamo voditi računa o tome”, poručila je Kratina.

PROČITAJTE JOŠ:  Muškarac koji je u Zagrebu ubio suprugu izvršio samoubistvo: Popio otrov

To je, navodi, posebno važno u vrijeme općeg prisustva virusa, kao što je pandemija korona virusa.

“S druge strane, ovdje je zaista, kada su u pitanju namirnice animalnog porijekla, neohodno voditi računa o tome da se ne prave velike zalihe, da jednostavno i ovdje pokažemo solidarnost. Jer, šta znači kupovati mlijeka, sira, svih tih namirnica u nekim velikim količinama i neadekvatno ih čuvati i skladištiti. To može dovesti u pitanje njihovu higijensku ispravnost”, naglašava Kratina.

PROČITAJTE JOŠ:  Požar u sarajevskom naselju: Na terenu dva vatrogasna vozila

Istovremeno, dok pojedinci skladište velike količine tih namirnica iza ostaje veliki broj ljudi koji dolaze u trgovine prehrambenih namirnica koji će naići na prazne rafe i neće biti u prilici to da kupe.

“Pokažimo prvo solidarnost, a onda zaista odgovornost kada je u pitanju i provjera svega onoga što može ugroziti naše zdravstveno stanje, ako je nehigijenski i neispravno”, napominje Kratina.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Otišao je veliki čovjek i humanista: Zbogom legendo

Sarajevo je izgubilo velikog humanistu. Svi oni koji nisu...

Od danas ponovo omogućene posjete KCUS-u

Posjete pacijentima u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS)...

Kod Bosanskog Broda pronađena petogodišnja djevojčica iz Njemačke koja je žrtva trgovine ljudima

Na području Bosne i Hercegovina, tačnije na prijelazu Bosanski...

Legendarni Mima Šiš iz kultne Audicije imao moždani udar

Glumac Jasmin Geljo, iz legendarne predstave Audicija pretrpio je...