Koju hranu (ne) trebate jesti prije treninga

- Advertisement -

Da li ste se nekad našli u situaciji da ste dovoljno naspavani i odmorni, ali razina energije vam je loša i jednostavno nemate snage da date sve od sebe tokom fizičke aktivnosti?

Svima se dešava da energija ponekad zakaže. Međutim, ako je to učestala pojava, svakako bi ste trebali da razmislite o izboru namirnica koje unosite u svoj organizam prije vježbe, jer one mogu igrati glavnu ulogu u (ne)postizanju zadovoljavajućih rezultata.

Hrana je gorivo. Kada jedemo, naše tijelo ima zadatak da razgradi hranu koju unesemo, probavi i apsorbira na različite hranjive tvari, kako bi smo dobili njen krajnji produkt – energiju.

Iznenađujući podatak je da nije samo nezdrava hrana ona koju trebamo izbjegavati prije zahtjevnog treninga. Neke, inače zdrave, namirnice se mogu predugo zadržati u stomaku, a to nas može usporiti i izazvati nelagodu.

Dakle, ono što organizmu treba jeste efikasno gorivo. Ako prije vježbanja uzimate „komplikovanije“ hranjive tvari koje su zahtjevnije za probavu, tijelo će imati još više posla i zbog toga neće moći svu energiju usmjeriti na sam trening.

U tom slučaju, organizam je višestruko opterećen, jer ujedno razgrađuje hranu i ulaže energiju u vježbanje.

Hranu sa visokom količinom masti, vlakana i proteina najbolje je izbjegavati prije nego krenete u teretanu ili na trčanje.

PROČITAJTE JOŠ:  U saobraćajnoj nesreći kod Posušja poginula 32-godišnjakinja sa Ilidže

Previše masti ili proteina mogu prouzrokovati grčeve i umor, jer će vaše tijelo trošiti energiju na probavu.

Oni se razgrađuju polako i to je sjajno u drugim periodima dana, kada se želite duže osjećati sitim, ali nikako nije idealan izbor prije treninga. 30 do 60 minuta prije vježbanja izbegavajte stvari poput orašastih plodova, putera, sjemenki i grčkog jogurta.

Hrana sa velikom količinom vlakana također može dovesti do tegoba i grčeva.

Neki vježbači se kunu u kofein, ali pazite da ne pretjerate sa kafom ili čajem zbog ubrzanog rada srca, bolove u stomaku i češće potrebe za toaletom.

Još neke namirnice koje bi trebali izbjegavati prije vježbanja: mahunarke, brokule, artičoke, jabuke, kruške i drugo povrće i voće sa visokim sadržajem vlakana, punomasni sir, crveno meso, slaninu, začinjenu hranu i kofein u velikim količinama.

S druge strane, idealna užina prije vježbanja bi trebalo da je lako probavljiva i da pruža trenutnu energiju.

U tom slučaju, namirnice sa većim udjelom ugljikohidrata su najbolji izbor, jer se ugljikohidrati razgrađuju na glukozu, koja je glavni izvor energije tijelu tokom tjelovježbe.

Glukoza cirkuliše u krvotoku, a naše tijelo je može iskoristiti za trenutnu energiju ili za skladištenje lako dostupan glikogena u mišićima i jetri. Uvijek se, ukoliko je to moguće, opredjelite za svježu, što manje prerađenu hranu i izbjegavajte energetske barove i pripravke.

PROČITAJTE JOŠ:  Na magistralnom putu kod Zenice na teretno vozilo palo stablo

Neki od prijedloga su puretina i sir sa hljebom od pune pšenice, zobene pahuljice i bobice, šargarepa, tost sa maslacem, borovnice, jagode, banane,  krekeri od punog zrna, dinja, grožđice, kivi, pečeni krompir, smokve, lubenica…

Idealan obrok prije treninga bi u prosjeku trebao da ima 300 do 400 kalorija, te da se uzme oko dva sata prije nego što krenete da vježbate. Čak i ako je pred vama jako naporan trening, nemojte se nikada prejedati.

Ako ste pojeli veći obrok, možda će biti potrebno pričekati do tri sata poslije, kako bi se spriječila nelagodu u stomaku, iako je obično 30 minuta nakon obroka sasvim dovoljno. Naravno, koliko hrane biste trebali konzumirati varira i od vašeg tijela, potreba i vrste treninga.

Sa ovih nekoliko jednostavnih modifikacija u prehrani osjećat ćete se energičnije i vidjet ćete bolje rezultat. I zapamtite, automobil ne može da radi na neefikasnom gorivu, zato ne očekujte to ni od svog tijela.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Užas: U kući nađeno petero mrtvih, među njima dvoje djece

U kući u američkoj saveznoj državi Oklahoma pronađeno je...

Iz kladionice u Mostaru ukradena kasa s novcem

Mostarska policija traga za nepoznatim počiniteljem koji je u...

U saobraćajnoj nesreći u Banjaluci poginula 46-godišnja pješakinja

U teškoj saobraćajnoj nesreći koja se dogodila u banjalučkoj...

Potvrđena optužnica protiv Ibrahima Hadžibajrića, bivšeg načelnika Općine Stari Grad

Kantonalni sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu protiv Ibrahima...

Tragedija u Banjaluci: Majka pronašla sina mrtvog

Beživotno tijelo starijeg muškarca pronađeno je ispred kuće u...