Kina želi zaštitu Žute rijeke

- Advertisement -

Vrhovno kinesko vodstvo pozvalo je na zajedničke napore na promovisanju ekološke zaštite i kvalitetnog razvoja  Žute rijeke, poznate kao kineska “majka rijeka”, što je od presudnog značaja za podmlađivanje i održivost kineske nacije.

Od osnivanja Narodne Republike Kine prije 70 godina, Komunistička partija Kine (CPC) navela je svoj narod da otvori novo poglavlje u vezi s kontrolom Žute rijeke, a velike su se promjene dogodile u ekonomskom i socijalnom razvoj sliva Žute rijeke i u životima običnih ljudi.

Istovremeno, treba priznati da još uvijek postoje istaknuti problemi u slivu Žute rijeke. Ekološko okruženje je i dalje krhko, a situacija oko zaštite vodnih resursa nije zadovljavajuća, piše kineska novinska agencija Xinhua.

PROČITAJTE JOŠ:  Potvrdio advokat: Fadil Novalić sutra nakon džume ide u zatvor u Vojkoviće

Od devedesetih godina prošlog stoljeća, s poplavama i nakupljanjem mulja, pojavili su se novi izazovi uključujući obustavu protoka, zagađenje vodenih resursa i ekološku degradaciju.

Da bi se nosila sa tim problemima, Kina je predstavila niz novih ideja o preoblikovanju suživota čovjeka i rijeka, te povećala svoje napore u zaštiti okoliša Žute rijeke. Ovi su potezi dodatno potaknuti unapređenjem riječnog sistema Kine od 18. nacionalnog kongresa Komunističke partije Kine 2012. godine.

PROČITAJTE JOŠ:  (VIDEO) Pucnjava na Baščaršiji: Ranjena djevojka

Žuta rijeka je kolijevka kineske civilizacije. Tokom više od 3.000 godina, generacije ljudi prosperirale su u njenom riječnom slivu, čineći ovaj region središtem kineske politike, ekonomije i kulture.

Za kineski narod Žuta rijeka je više od rijeke, to je njihov korijen i duša.

Nacionalnom strategijom ekološke zaštite i visokokvalitetnog razvoja započinje novo poglavlje Žute rijeke i rijeka će teći i dalje.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

U Ustikolini prilikom sječe šume smrtno stradao 65-godišnjak

Policiji u Goraždu prijavljeno je da je jedna osoba...

Pekare “Manja” reagovale na izvještaj inspekcije o svinjetini u bureku koji se prodavao u Sarajevu

Povodom informacija Federalne uprave za inspekcijske poslove o prisustvu...

Nakon protesta Vlada FBiH pristala na dogovor: Rudarima će biti isplaćene dvije plate

Rudari i predstavnici Vlade FBiH postigli su dogovor na...

Posljednji pozdrav Abdulahu Sidranu: Zbogom Avduka, tvoj duh je ostao s nama i lebdi kao čuvar nad Sarajevom

Bosanskohercegovački pjesnik, pisac i scenarist Abdulah Sidran preminuo je...