Kako se Bijela kuća priprema za novog predsjednika

- Advertisement -

Posljednji fizički ostaci Trumpovog mandata u Bijeloj kući biće sklonjeni u srijedu, kada se porodica Biden i formalno useli u predsjedničku rezidenciju. Stolovi će biti raščišćeni, sobe očišćene, a predsjednikove pomoćnike zamijenit će novi tim imenovanih službenika. To je dio velike transformacije koju novo predsjedništvo donosi u srce američke vlade, prenosi BBC uoči Bidenove inauguracije u srijedu.

Prošle sedmice, Stephen Miller, politički savjetnik i centralna ličnost u Trumpovoj Bijeloj kući, odmarao se u zapadnom krilu. Miller, koji je za predsjednika pisao govore i kreirao politike od njegovih ranih dana na funkciji, također je jedan od rijetkih članova predsjednikovog inicijalnog tima koji je ostao s njim do samog kraja mandata.

Naslonjen na zid i čavrljajući s kolegama o sastanku zakazanom za taj dan, činilo se da mu se ne žuri s odlaskom. Zapadno krilo obično bruji od aktivnosti, a sada djeluje napušteno. Telefoni su utihnuli. Stolovi u praznim kancelarijama su zatrpani papirima i neotvorenim pismima, kao da su ljudi žurno otišli i ne namjeravaju se vraćati. Desetine visokih zvaničnika i pomoćnika dali su ostavke nakon nereda u Kapitolu 6. januara. Nekoliko lojalnih, poput Millera, ostalo je uz Trumpa.

Na dan inauguracije, Millerov ured će biti očišćen. Bit će uklonjeni svi tragovi da su on i njegove kolege ikad bili tamo, i sve će biti spremno za useljenje Bidenovog tima.

PROČITAJTE JOŠ:  Dan šehida: Sjećanje na one koji su živote dali za državu BiH

Čišćenje ureda u zapadnom krilu i tranzicija između predsjednika dio je tradicije koja datira stoljećima. To je proces koji nije uvijek bio prožet toplinom.

Još jedan predsjednik koji se suočio s opozivom, Andrew Johnson, demokrata, 1869. godine izignorisao je republikanca Ulyssesa S. Granta i nije prisustvovao inauguraciji. Grant, koji je podržao Johnsonovo uklanjanje s funkcije, nimalo nije bio iznenađen tim potezom.

Međutim, ove godine tranzicija u Bijeloj kući odvija se s puno gorčine. Proces obično započinje odmah nakon izbora, ali u ovom slučaju započeo je uz nekoliko sedmica kašnjenja nakon što je Trump odbio prihvatiti izborni rezultat. A predsjednik je također bio jasan u svojoj izjavi da neće prisustvovati inauguraciji. Najvjerovatnije će umjesto toga otputovati u svoj klub Mar-a-Lago na Floridi.

Ipak, predsjednička primopredaja se odvija, baš kao što je to bilo i u prošlosti.

– Sistem opstaje – kaže Sean Wilentz, profesor američke istorije na Univerzitetu Princeton.

Čak i u najboljim vremenima, logistika iza procesa tranzicije je zastrašujuća, a sve to uključuje ogromni prijenos znanja i tranziciju uposlenika same Bijele kuće u velikim razmjerima.

PROČITAJTE JOŠ:  Pokušaj ubistva u Tuzli: Automobilom namjerno udario dvojicu muškaraca

– Guravo je i mnogo je problema, ali uprkos svemu tome, doći će do tranzicije – dodao je Wilentz.

Stephen Miller samo je jedan od 4.000 politički imenovanih službenika koje je angažirala Trumpova administracija, a koji će izgubiti posao, a zamijenit će ih pojedinci koje je angažirao novoizabrani predsjednik Biden.

Namještaj u Bijeloj kući, poznati stol u Ovalnom uredu, većina umjetničkih djela, porculan i drugi predmeti, pripadaju državi i ostat će u predsjedničkoj rezidenciji.

Ali drugi predmeti, poput predsjednikovih fotografija koje vise u hodniku, bit će uklonjeni dok se Bijela kuća transformira za svoje nove stanare.

Osoblje već premješta neke predmete iz zgrade. Jedna službenica Bijele kuće, žena u visokim štiklama, nosila je nekoliko slika prve dame Melanije Trump iz Istočnog krila. Slike su ogromnog formata i ona objašnjava da će biti odnesene u Nacionalni arhiv.

Trumpove lične stvari, poput odjeće, nakita i drugih predmeta, prebacit će u njihovu novu rezidenciju, najvjerojatnije u Mar-a-Lago na Floridi.

Sve prostorije Bijele kuće će na kraju proći proces dubinskog čišćenja.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Legendarni golman Veleža Enver Marić doživio saobraćajnu nesreću

Do sudara dva automobila marki Golf i Ford došlo...

Ubici Farisa Pendeka produžen pritvor za još tri mjeseca

Osumnjičenom za ubistvo Farisa Pendeka, Ademu Šumanu, produžen je...

Udruženje Pomozi.ba pokrenulo apel za liječenje Fojničanke Hašeme Huzbašić koja ima tumor

Udruženje Pomozi.ba pokrenulo je apel za liječenje Hašeme Huzbašić...

1. i 2. maj će biti neradni dani u Federaciji BiH

Srijeda i četvrtak, 1. i 2. maj 2024., bit...