Sarajevo: Još danas razgovori o prevenciji nasilja nad ženama u narandžastom UN Women autobusu 

- Advertisement -

U ponedjeljak, na Međunarodni dan ljudskih prava, završava kampanja «Isključimo nasilje nad ženama i djevojčicama zajedno», a Narandžasti UN Women autobus će posljednji dan voziti u Sarajevu od 7.30 do 12 sati na relaciji Vijećnica – Hrasnica. Tokom besplatnih vožni o prevenciji nasilja govorit će predstavnice centara za socijalni rad. Kao i u prethodnih sedam bh. gradova i danas su tokom besplatne vožnje u Narandžastom UN Women autobusu u Sarajevu građani i građanke imali priliku saznati više o vrstama nasilja, kako pomoći žrtvama i kome se obratiti za pomoć.

Prije Sarajeva, Narandžasti UN Women autobus posjetio je Livno, Bihać, Banja Luku, Bijeljinu, Brčko, Istočno Sarajevo i Mostar. „Izuzetno smo zadovoljni reakcijama na terenu jer smo, osim slučajeva prijave nasilja, od građana dobili dosta upita kome se obratiti za pomoć, gdje prijaviti nasilje, što je bio i cilj naše kampanje. Naša namjera je bila da osvijestimo javnost da nasilje nije privatni problem osobe koja ga trpi, već problem svih nas, cijelog društva i da smo svi dužni prijaviti ga“, izjavila je Minja Damjanović, voditeljica projekta “Sprječavanje nasilja nad ženama”, UN Women BiH.

PROČITAJTE JOŠ:  Dokumentarni film "Žena hrabrost": Borba za goli život u braku

Na relaciji od Vijećnice do Hrasnice danas su stanovnici glavnog bh. grada mogli saznati više o rodnim sterotipima, pravilnoj percepciji muškosti te zašto su odgojni i obrazovni sistem značajni za prevenciju nasilja. „U okviru Asocijacije XY kroz Budi muško klub radimo na prevenciji međuvršnjačkog nasilja ali i svih drugih oblika nasilja. U školama vodimo radionice gdje mladim ljudima objašnjavamo kako oni trebaju reagovati na nasilje i zašto posmatrači mogu najviše utjecati na nasilje“, izjavila je Emina Sultanović, iz Asocijacije XY, koja je danas sa grupom volentera iz ove asocijacije provela nekoliko sati u vožnji, odgovarajući na pitanja putnika i putnica.

PROČITAJTE JOŠ:  VSTV BiH imenovao nosioce pravosudnih funkcija

Na raspolaganju za razgovor u Narandžastom UN Women autobusu danas su bile i Zinaida Ibrahimović i Ajša Ramić iz organizacije Vaša prava BiH, koja kroz mrežu kancelarija u našoj zemlji ženama žrtvama nasilja pruža besplatnu pravnu pomoć.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Nesreća u Banjoj Luci: Radnik pao sa zgrade, teško je povrijeđen

Radnik V. S. iz Banja Luke teško je povrijeđen...

Ove godine na hadž putuje 2.225 državljana BiH

U organizaciji Ureda za hadž i umru Islamske zajednice...

Zbog kvara ne rade trolejbusi na relaciji Dobrinja – Hrasno

Zbog oštećenja trolejbuske kontakt mreže na Mojmilu, trolejbusi u...

Od Ibrahima Hadžibajrića oduzeti stan i garaža u Sarajevu

Po naredbi Kantonalnog suda u Sarajevu, danas su zaplijenjeni...

Pojedine novčanice od 10, 20, 50 i 100 KM se povlače iz opticaja

Centralna banka Bosne i Hercegovine povlači iz opticaja novčanice...