Izliječena od ebole: “Ja sam čudo”

- Advertisement -

Teresa Romero uspješno izliječena od ebole: Ja sam čudo

Medicinska sestra Teresa Romero koja je zaražena virusom ebole u Španiji uspješno je izliječena nakon 30 dana te je puštena iz bolnice, javlja Anadolu Agency (AA). Za Romero se pretpostavlja da je zaražena virusom ebole tokom čišćenja bolničke sobe španskog misionara Manuela Garcia Vieja, koji je preminuo tri dana nakon što je deportovan iz Sierra Leonea u Madrid.

Posljednje analize o virusu ebole kod Romero napravljene 21. oktobra bile su negativne, a medicinska sestra je ostala još dvije sedmice u bolnici kako bi se u potpunosti oporavila. Teresa Romero, koja je prva osoba u Evropi izliječena od virusa ebole, na konferenciji za novinare kazala je kako Španija ima najbolje zdravstvene radnike i doktore koji su napravili čudo.

PROČITAJTE JOŠ:  Obilježena 21. godišnjica od prve kolektivne dženaze žrtvama genocida u Srebrenici

Teresa Romero uspješno izliječena od ebole: Ja sam čudo

“I ja sam jedno čudo”, kazala je ona. Romero je također kazala kako ubuduće želi volontirati i doprinijeti da ljudi što više znaju o eboli te da pomogne da lijekovi protiv ove bolesti budu što dostupniji.

“Ako će moja krv i iskustvo spasiti osobu zaraženu ebolom, ja sam spremna”, poručila je Romero te se zahvalila doktorima, porodici, prijateljima i svima koji su bili uz nju tokom posljednjih dana.

Doktori bolnice Carlos III, u kojoj je Romero boravila, poručili su kako je njen izlazak iz bolnice nakon 30 dana velika vijest te da može nastaviti sasvim normalan život. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) saopćila je da u slučaju da ne dođe do novog slučaja zaraze ebolom, Španija od 2. decembra neće biti na listi zemalja pod rizikom virusa ebole.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

VSTV BiH imenovao nosioce pravosudnih funkcija

Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTV...

Lijepa vijest: Za samo 19 sati prikupljena sredstva za liječenje djevojčice Amine iz Bugojna

Zbog bolesti, 19-godišnja Amina Zjakić iz Bugojna potpuno je...

Podignuta optužnica protiv advokatice Vasvije Vidović

Tužiteljica iz Odsjeka za korupciju Tužiteljstva BiH, podigla je...

U Gornjim Živinicama pronađeno tijelo 50-godišnjeg muškarca

Policijskoj stanici Živinice, prijavljeno je da je u mjestu...

Otišao je veliki čovjek i humanista: Zbogom legendo

Sarajevo je izgubilo velikog humanistu. Svi oni koji nisu...