Iz Holandije, zemlje cvijeća: Biorazgradive maske sa sjemenom cvijeća

- Advertisement -

Iz Holandije, zemlje cvijeća dolazi zanimljiv patent – biorazgradive maske sa sjemenom cvijeća, koje su nakon upotrebe, spremne za sadnju. Ideja je to Marianne de Groot-Pons, grafičke dizajnerice koja živi i radi u Utrechtu u Holandiji, a o svojoj kreativnoj ideji, koja će, kako kaže najviše obradovati pčele, kaže: “Sve ove godine koliko radim kao grafička dizajnica koristila sam toliko resursa iz prirode, posebno papir za svoje crteže, pa sam prirodi poželjela i nešto vratiti.  Biorazgradiva maska za lice sa sjemenom cvijeta, nasuprot plavih, jednokratnih maski, je nešto s čim su sretni i ljudi i priroda.”

PROČITAJTE JOŠ:  U Mostaru nestao Marko Tubek: Vozilo mu pronađeno kod benzinske pumpe

Marianne de Groot-Pons, koja maske prodaje pod imenom Marie Bee Bloom, ističe kako ove maske nude nivo zaštite isto kao i domaće maske od tkanine, što znači da se mogu koristiti u kombinaciji sa drugom maskom za veću zaštitu.

Pravljene su od papira od riže a unutra se nalazi sjeme cvijeća. Umjesto gumenih vrpci imaju mekane gajtane od čiste ovčije vune. Sjeme cvijeta ostaje u masci pomoću posebnog ljepila napravljenog od vode i krompirovog škroba. A pored svih ovih održivih materijala od kojih je napravljena biorazgradiva maska, čak je i logotip napisan posebnom održivom tintom.

PROČITAJTE JOŠ:  Tragedija: U požaru kod Zenice poginule dvije starije žene

Nakon upotrebe maske se mogu zakopati u vrt ili u veliku posudu, a potom čekati cvjetanje. Mogu se, naravno, baciti i u smeće, te razgraditi na deponiji. No, u tom slučaju neće imati priliku pretvoriti sjeme u prekrasno cvijeće.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Nesreća u Banjoj Luci: Radnik pao sa zgrade, teško je povrijeđen

Radnik V. S. iz Banja Luke teško je povrijeđen...

Ove godine na hadž putuje 2.225 državljana BiH

U organizaciji Ureda za hadž i umru Islamske zajednice...

Zbog kvara ne rade trolejbusi na relaciji Dobrinja – Hrasno

Zbog oštećenja trolejbuske kontakt mreže na Mojmilu, trolejbusi u...

Od Ibrahima Hadžibajrića oduzeti stan i garaža u Sarajevu

Po naredbi Kantonalnog suda u Sarajevu, danas su zaplijenjeni...

Pojedine novčanice od 10, 20, 50 i 100 KM se povlače iz opticaja

Centralna banka Bosne i Hercegovine povlači iz opticaja novčanice...