INFOGRAFIKA – Trećini jezika na svijetu prijeti nestanak

- Advertisement -

”Svjetski jezik” engleski zvanični je jezik u više od 40 zemalja, ali je govorni jezik u mnogim zemljama i podučava se širom svijeta te predstavlja jedan od osnovnih jezika za komunikaciju u poslovnom i diplomatskom svijetu

Od 7.100 jezika koliko ih se danas širom svijeta govori, više od 2.500 njih suočeno je sa opasnošću od nestanka, javlja Anadolu Agency (AA). Podaci Ujedinjenih naroda (UN) do kojih je došao novinar AA pokazuju da je prije nekoliko stoljeća postojalo gotovo dvostruko više jezika. Gotovo polovina tih jezika je nestala iz različitih razloga.

Između četiri i pet hiljada od 7.100 jezika koji se danas koriste, vezano je za određena geografska područja i imaju status lokalnih, budući da ih je teško pronaći na više od jednog područja na svijetu.

PROČITAJTE JOŠ:  Sarajevo: Automobil udario vozača romobila

Čak 80 posto od približno 7.100 jezika koji se danas govore, koristi manje od 100.000 ljudi, a gotovo pola njih govori manje od 2.500 ljudi. Jezik koji je najviše u upotrebi je mandarinski kineski, a slijede ga španski, engleski i arapski. Kineski je zvanični jezik jedino u Kini, ali se govori i u Kanadi, Maleziji, Novom Zelandu, Singapuru, Vijetnamu i drugim zemljama.

Od 7.100 jezika koliko ih se danas širom svijeta govori, više od 2.500 njih suočeno je sa opasnošću od nestanka. Podaci Ujedinjenih naroda (UN) do kojih je došao novinar AA pokazuju da je prije nekoliko stoljeća postojalo gotovo dvostruko više jezika. Gotovo polovina tih jezika je nestala iz različitih razloga.  ( Aldıjana Hadzıc - Anadolu Agency )
Od 7.100 jezika koliko ih se danas širom svijeta govori, više od 2.500 njih suočeno je sa opasnošću od nestanka. Podaci Ujedinjenih naroda (UN) do kojih je došao novinar AA pokazuju da je prije nekoliko stoljeća postojalo gotovo dvostruko više jezika. Gotovo polovina tih jezika je nestala iz različitih razloga. ( Aldıjana Hadzıc – Anadolu Agency )

Španski jezik je zvanični jezik u 20 zemalja, među kojima se nalaze Argentina, Ekvador, Guatemala, Meksiko, Peru, Španija, Urugvaj i Venecuela. Osim toga, španski se može čuti i u Trinidadu i Tobagu, SAD-u, ali i Kanadi. ”Svjetski jezik” engleski zvanični je jezik u više od 40 zemalja, ali je govorni jezik u mnogim zemljama i podučava se širom svijeta te predstavlja jedan od osnovnih jezika za komunikaciju u poslovnom i diplomatskom svijetu.

PROČITAJTE JOŠ:  Nesreća u Podgorici: Udario u ogradu vrtića, pa vozilom uletio u frizerski salon

Arapski je zvanični jezik u više od 20 zemalja, ali se govori i u Australiji, Kanadi, Iranu, Panami i drugim zemljama. U 20 zemalja među kojima se nalaze Kanada, Francuska, Luksemburg, Mali, Monako, zvanični jezik je francuski koji se govori i u Maroku, Italiji, Novom Zelandu i drugim zemljama.

Također, pretpostavlja se da je na svijetu u posljednje tri generacije nestalo više od 200 jezika.

Jedan  od deset jezika, među kojima se nalaze kineski, španski, engleski i francuski maternji je jezik, ili sporedni jezik koji koristi više od polovine svjetskog stanovništva.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Požar u sarajevskom naselju: Na terenu dva vatrogasna vozila

U večernjim satima došlo je do požara u sarajevskom...

Slučaj nestale djevojčice Danke Ilić: Ko su uhapšeni u akciji FUP-a u Hadžićima?

Od izvora bliskih istrazi saznali smo imena uhapšenih u...

U Beogradu preminuo učenik nakon incidenta u školi

U Srednjoj zanatskoj školi u Beogradu je 18. marta...

Dijaspora je u BiH prošle godine poslala 3,79 milijardi KM

Iz Centralne banke Bosne i Hercegovine su objavili podatke...