INFOGRAFIKA – Korumpirana prošlost francuskih političara

- Advertisement -

Dok se u Francuskoj bliže predsjednički izbori, koji će biti održani u aprilu i maju ove godine, u ovoj zemji traju i rasprave o “korumpiranoj prošlosti” republikanskog kandidata Francoisa Fillona i kandidatkinje ispred francuske krajnje desne Nacionalne fronte Marine Le Pen. Prema informacijama do kojih došao novinar AA, osim predsjedničkih kandidata Fillona i Le Pen, mnogi francuski političari bili su povezani s korupcijskim skandalima, među kojima su i bivši predsjednici Jacques Chirac i Nicolas Sarkozy

Dok se u Francuskoj bliže predsjednički izbori, koji će biti održani u aprilu i maju ove godine, u ovoj zemji traju i rasprave o “korumpiranoj prošlosti” republikanskog kandidata Francoisa Fillona i kandidatkinje ispred francuske krajnje desne Nacionalne fronte Marine Le Pen, piše Anadolu Agency (AA).

Prema informacijama do kojih došao novinar AA, osim predsjedničkih kandidata Fillona i Le Pen, mnogi francuski političari bili su povezani sa korupcijskim skandalima, među kojima su i bivši predsjednici Jacques Chirac i Nicolas Sarkozy.

Bivši predsjednik Chirac, koji je u periodu između 1977. i 1995. godine, dok je obnašao funkciju gradonačelnika Pariza, bio je optužen da je članovima svoje partije davao platu iako nisu imali nikakvo zaposlenje.

Sud u Parizu ga je krajem 2011. godine proglasio krivim za korupciju, te ga osudio na uvjetnu kaznu zatvora u trajanju od dvije godine. Radilo se o značajnom sudskom procesu, obzirom da je Chirac prvi predsjednik zemlje koji je procesuiran nakon Drugog svjetskog rata u Francuskoj.

PROČITAJTE JOŠ:  Tragedija kod Prnjavora, poginuo vozač

Bivši predsjednik zemlje Nicolas Sarkozy, zbog ilegalnih radnji tokom predizborne kampanje 2012. godine također će biti izveden pred sud.

On se tereti da je svoje aktivnosti i novčane troškove tokom kampanje prikazao kao aktivnosti političke partije, te da je prekoračio zakonski dozvoljenu granicu od 22,5 miliona eura.

Aktuelni ministar vanjskih poslova Jean-Marc Ayrault i bivši premijer zemlje, dok je bio na čelu grada Nanta, proglašen je krivim da je štampanje lokalnog lista u Nantu putem nevladine organizacije povjerio jednoj kompanije bez raspisivanje tendera. Dobio je šest mjeseci uvjetne zatvorske kazne i novčanu kaznu od 30 hiljada franaka (5.900 eura).

Dok se u Francuskoj bliže predsjednički izbori, koji će biti održani u aprilu i maju ove godine, u ovoj zemji traju i rasprave o "korumpiranoj prošlosti" republikanskog kandidata Francoisa Fillona i kandidatkinje ispred francuske krajnje desne Nacionalne fronte Marine Le Pen, ( Kemal Zorlak - Anadolu Agency )
Dok se u Francuskoj bliže predsjednički izbori, koji će biti održani u aprilu i maju ove godine, u ovoj zemji traju i rasprave o “korumpiranoj prošlosti” republikanskog kandidata Francoisa Fillona i kandidatkinje ispred francuske krajnje desne Nacionalne fronte Marine Le Pen, ( Kemal Zorlak – Anadolu Agency )

Među francuskim političarima koji je također osuđivan za ilegalne radnje je i aktuelni državni ministar Harlem Desir, koji je 1998. godine osuđen na 18 mjeseci zatvora i 30 hiljada franaka, jer je 1986. godine kao predsjednik organizcije “SOS Racisme” na mjesečnom nivou bespravno uzimao 10.500 franaka.

Bivši ministar financija Jerome Cahuzac je prošle godine osuđen na tri godine zatvora i pet godina zabrane kandidovanja na izborima, zbog tajnih bankovnih računa u Švicarskoj i utaje poreza.

Kada je u pitanju kandidat na ovogodišnjim predsjedničkim izborima Francois Fillon, francuske novine “Le Canard Enchaine” su objavile kako je njegova supruga Penelope Fillon bila angažovana kao savjetnica, te da je na toj funkciji ostvarivala bespravnu zaradu.

PROČITAJTE JOŠ:  Važna vijest za vozače: Tokom noći se zatvara dionica autoputa A-1 kod Sarajeva

Novine također tvrde kako je Penelope Fillon na papiru bila i savjetnica francuskom zastupniku Marcu Joulaudu, te da je u posljednjih osam godina bespravno ostvarila dobit od pola miliona eura.

Osim toga, iznesene su i tvrdnje da je dvoje Fillonove djece u Senatu tokom dvije godine “obnašalo dužnost savjetnika”, te da je im je za to isplaćeno 84 hiljade eura.

Navodi se također kako je Penelope Fillon od francuskog parlamenta dobila 45 hiljada eura odštete zbog statusa nezaposlene osobe.

Sto se tiče kandidatkinje ispred francuske krajnje desne Nacionalne fronte Marine Le Pen, njeno ime je u proteklih mjesec dana povezano sa skandalom u Evropskom parlamentu.

Evropski ured za suzbijanje korupcije (OLAF) je objavio dokumente u kojima se navodi da je Le Pen u periodu između 2010. i 2016. godine isplatila čak 340 hiljada eura svojim asistentima u EP-u. Evropski parlament je kaznije i zatražio od čelnice francuske desnice Marine Le Pen da se taj novac vrati.

Navedeno je kako Thierry Legier u EP-u prima platu kao savjetnik Le Pen, no u praksi ovaj čovjek je zadužen za osiguranje francuske političarke.

Evropski parlament očekuje da se do kraja februara vrati 41.500 eura, koje su isplaćene Legieru.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Nesreća u Banjoj Luci: Radnik pao sa zgrade, teško je povrijeđen

Radnik V. S. iz Banja Luke teško je povrijeđen...

Ove godine na hadž putuje 2.225 državljana BiH

U organizaciji Ureda za hadž i umru Islamske zajednice...

Zbog kvara ne rade trolejbusi na relaciji Dobrinja – Hrasno

Zbog oštećenja trolejbuske kontakt mreže na Mojmilu, trolejbusi u...

Od Ibrahima Hadžibajrića oduzeti stan i garaža u Sarajevu

Po naredbi Kantonalnog suda u Sarajevu, danas su zaplijenjeni...

Pojedine novčanice od 10, 20, 50 i 100 KM se povlače iz opticaja

Centralna banka Bosne i Hercegovine povlači iz opticaja novčanice...