Ibralić: U kriznim situacijama normalno je pokazati emocije i slabost

- Advertisement -

Krizne situacije okidači su za ljudski organizam, a način kako će pojedinac reagirati ovisi od tipa i karaktera ličnosti, iskustava i vještina da se nosi sa stresom. A svaki dugoročan stres ima tendenciju da se pretvori u stanje koje narušava mentalno zdravlje i s tim se čovjek teško može sam nositi.

U situaciji neizvjesnosti zbog ratnih dešavanja u Ukrajini nakon što još nije okončana niti pandemija virusa korona, psiholog i psihoterapeut Elmir Ibralić preporučuje iskazivanje (neskrivanje) emocija kao put za moguća djelovanja zarad zaštite zdravlja.

PROČITAJTE JOŠ:  Mostarac nakon svađe sa bratom zapalio stotine automobilskih guma
Elmir Ibralić

– U kriznoj situaciji za sve simptome kažemo da su normalni, oni se ne smiju patologizirati jer su posljedica izvanrednih i neuobičajenih okolnosti. Normalno je pokazati emocije i/li slabost. Sa problemima se valja suočiti, ako ih već ne možemo izbjeći, te primjenjivati različite aktivnosti za smirenje poput tjelesnih vježbi i relaksacije, dovoljno sna i zdravo se hraniti – naglasio je u razgovoru za Fenu.

Preporučuje dozirano informiranje o dešavanjima koja bi mogla izazvati stres i to iz provjerenih izvora, a stavove zasnivati na činjenicama ne na mišljenjima.

PROČITAJTE JOŠ:  Na magistralnom putu kod Zenice: Sa šlepera pao držač trupaca na automobil

– Tri važna stuba mentalnog zdravlja su svjesnost o sebi i situaciji u kojoj se trenutno nalazimo, balans ili ravnoteža u svemu što radimo i povezanost sa sobom i s drugima. Ponekad je potrebno komentirati dešavanja, ali ne pretjerano – kazao je.

Ibralić kaže da je važno razgovarati s nama bliskim i dragim osobama, a ako ne daju rezultate neke od uobičajenih aktivnosti koje pojedinac primjenjuje za prevladavanje stresa dobro je potražiti stručnu pomoć.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Požar u sarajevskom naselju: Na terenu dva vatrogasna vozila

U večernjim satima došlo je do požara u sarajevskom...

Slučaj nestale djevojčice Danke Ilić: Ko su uhapšeni u akciji FUP-a u Hadžićima?

Od izvora bliskih istrazi saznali smo imena uhapšenih u...

U Beogradu preminuo učenik nakon incidenta u školi

U Srednjoj zanatskoj školi u Beogradu je 18. marta...

Dijaspora je u BiH prošle godine poslala 3,79 milijardi KM

Iz Centralne banke Bosne i Hercegovine su objavili podatke...