Foto: Svake godine u morima završe tone plastike

- Advertisement -

Grupa ronilaca je zaronila u morske dubine u blizini grada Hataya u Turskoj kako bi skrenuli pažnju na zagađenje plastikom koje ozbiljno prijeti životnoj sredini i morskim bićima u Mediteranskom moru.

Kamerman Anadolije je zabilježio veoma zanimljive detalje na kojima se u morskoj vodi mogu vidjeti razni predmeti od staklenih i plastičnih boca, plastičnih vrećica, viljuški pa do kanistera.

Mahmut Igde, stručnjak za okoliš s turskog Univerziteta Iskenderun, istakao je da su organizovali ovu akciju kako bi ukazali na opasnost koju predstavlja plastični otpad u morima te kako bi se građani ponašali mnogo odgovornije i čuvali životnu sredinu.

PROČITAJTE JOŠ:  Masovna tuča u garaži SCC-a: Tri osobe na ukazivanju ljekarske pomoći, više uhapšenih

Dodao je da on oko 15 godina redovno roni u vodama Mediteranskom mora, napominjući da je očuvanje morskog života vrlo važno i za budućnost samih ljudi.

“Mora su nešto što ćemo ostaviti i našoj djeci. Moramo odmah djelovati kako bi mora u zdravom obliku ostavili budućim generacijama. Zato, glasno poručujemo ‘ne plastici'”, rekao je Igde.

Na kraju je upozorio da svake godine u morima završe tone plastike koja je kobna za život morskih bića, dodajući kako plastični otpad negativno utječe i na živote ljudi.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Udruženje Pomozi.ba pokrenulo apel za liječenje Fojničanke Hašeme Huzbašić koja ima tumor

Udruženje Pomozi.ba pokrenulo je apel za liječenje Hašeme Huzbašić...

1. i 2. maj će biti neradni dani u Federaciji BiH

Srijeda i četvrtak, 1. i 2. maj 2024., bit...

Saobraćajna nesreća u Banjoj Luci: Povrijeđena žena

Večeras se u Banjoj Luci dogodila saobraćajna nesreća u...

Nesreća u Banjoj Luci: Radnik pao sa zgrade, teško je povrijeđen

Radnik V. S. iz Banja Luke teško je povrijeđen...