[foto] Street Arts Festival: Prekrasni murali uljepšali mostarske zgrade i ulice

- Advertisement -

Uprkos pandemiji koronavirusa, tradicionalni “Street Arts Festival” i ove godine održava se u Mostaru, javlja Anadolu Agency (AA).

Deveto ljeto zaredom okupila se ekipa eminentnih umjetnika, koji su i ovog puta zajedno s entuzijastima i volonterima napravili novu galeriju na otvorenom. Novi murali ukrasili su zidove objekata u Šantićevoj, Vukovarskoj, Radićevoj i Titovoj ulici, zatim u naseljima Tekija, Bijeli brijeg te na zgradama Tekstilne i Ekonomske škole, Centra “Los Rosales” i Hrvatskog narodnog kazališta.

U sklopu festivala nastavljena je i urbana revitalizacija Partizanovog igrališta u blizini stare jezgre grada, koje bi nakon dugo vremena trebalo postati jedno od glavnih okupljališta za mlade Mostara.

“Okupili smo priznate umjetnike iz zemlje i regiona, napravivši konceptualnu priču koja je iznjedrila kvalitet i oplemenjivanje javnih prostora, i to ne samo oronulih fasada. Festival je na naše zadovoljstvo i ovog puta donio posebnu energiju u grad. Ovo je zaista trebalo Mostaru, potvrđujući da umjetnost oplemenjuje, oživljava i tjera da mislimo o sebi na drugi način”, kazala je organizatorica Festivala Marina Đapić za AA.

PROČITAJTE JOŠ:  Stravičan slučaj u Zenici: Policiji prijavljeno silovanje 16-godišnjakinje u parku pored škole

Učestvovalo je 30 umjetnika, koji su naslikali 20 murala na različitim lokacijama u gradu.

“Ni sami još nismo svjesni koliko smo uradili i koliko je kvalitetno i vrijedno pažnje to što je urađeno. Sve ovo doprinosi kompletnoj društvenoj zajednici, afirmirajući istovremeno umjetnike i donoseći nova prijateljstva, a moram spomenuti i veliku podršku sugrađana. Sretna sam, također, što smo animirali mlade sugrađane koji su uzeli učešće u organizaciji, što je još jedan važan detalj ovogodišnjeg Stret Artsa. Važno nam je da dio projekta budu i mladi, koji na taj način grade sebe i daju doprinos razvoju umjetničke scene u gradu u kojem žive”, dodala je Đapić.

PROČITAJTE JOŠ:  U Sarajevu održan kurs za 60 ortopeda iz 20 zemalja, predavanje imao i predsjednik EFAS-a Kris Buedts

Koncept i program ovog puta organizirani su u skladu s epidemiološkim mjerama. Festival će zvanično biti zatvoren u subotu, a organizatori nove aktivnosti planiraju već u oktobru.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Nesreća u Banjoj Luci: Radnik pao sa zgrade, teško je povrijeđen

Radnik V. S. iz Banja Luke teško je povrijeđen...

Ove godine na hadž putuje 2.225 državljana BiH

U organizaciji Ureda za hadž i umru Islamske zajednice...

Zbog kvara ne rade trolejbusi na relaciji Dobrinja – Hrasno

Zbog oštećenja trolejbuske kontakt mreže na Mojmilu, trolejbusi u...

Od Ibrahima Hadžibajrića oduzeti stan i garaža u Sarajevu

Po naredbi Kantonalnog suda u Sarajevu, danas su zaplijenjeni...

Pojedine novčanice od 10, 20, 50 i 100 KM se povlače iz opticaja

Centralna banka Bosne i Hercegovine povlači iz opticaja novčanice...