Evo što se događa ako svaki dan pojedete dvije porcije voća

- Advertisement -

Iako ne možete kontrolirati određene čimbenike rizika za dijabetes tipa 2, kvalitetnom prehranom možete smanjiti rizik od nastanka te bolesti. Na primjer, novo istraživanje sugerira da bi dodavanje još jedne porcije voća dnevno u vašu prehranu moglo odgoditi početak kroničnog stanja.

Prema novoj studiji objavljenoj u časopisu Endocrine Society’s Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, osobe koje pojedu dvije porcije voća dnevno imaju 36% manju vjerojatnost za razvoj dijabetesa tipa 2 od onih koji svakodnevno konzumiraju manje od pola obroka voća.

Kako bi nalazi ovog istraživanja mogli utjecati na vas?

Od 2018. godine oko 34,2 milijuna ljudi svih dobnih skupina u SAD-u (ili oko 10,5% populacije) imalo je dijabetes. Važno je imati na umu da dijabetes tipa 2 čini 90% -95% svih slučajeva dijabetesa. Procjenjuje se da je 345 milijuna ljudi trenutno u opasnosti od razvoja ove bolesti.

PROČITAJTE JOŠ:  Nasilje u porodici: Prijetio bivšoj ženi da će ubiti nju i djecu

Međutim, stručnjaci redovito kažu da vam prehrana pretežno biljnog podrijetla može pomoći u zaštiti od kroničnih bolesti. Iako su neki čimbenici rizika izvan vaše kontrole (dob, spol i obiteljska povijest), drugi su vam nadohvat ruke (prehrana, pušenje i tjelesna aktivnost).

“Studije pokazuju da ljudi koji redovito jedu više cjelovitih žitarica, povrća, voća, graha i orašastih plodova – a manje crvenog mesa, prerađenog mesa, zasićenih masti, visoko prerađene hrane i šećera – imaju tendenciju manjeg rizika za razvoj dijabetesa i srčanih bolesti.

Novo istraživanje

U novom istraživanju istraživači su analizirali podatke više od 7600 sudionika australske studije o dijabetesu, pretilosti i životnom stilu Baker-ovog Instituta za srce i dijabetes. Od sudionika se tražilo da putem upitnika daju informacije o unosu voća i voćnih sokova.

“Otkrili smo da su ljudi koji su konzumirali oko dvije porcije voća dnevno imali 36% niži rizik od razvoja dijabetesa tipa 2 u sljedećih pet godina od onih koji su konzumirali manje od pola porcije voća dnevno”, kazao je autor studije dr. Nicola Bondonno sa Instituta za istraživanje prehrane Sveučilišta Edith Cowan u Perthu u Australiji.

PROČITAJTE JOŠ:  Nastavlja se agonija onkoloških pacijenata u Tuzli: Ništa od kupovine aparata za zračenje

“Nismo vidjeli iste obrasce za voćni sok. Ova otkrića ukazuju da je zdrava prehrana i način života, koji uključuje konzumaciju cjelovitog voća, izvrsna strategija za smanjenje rizika od dijabetesa”, poručio je Bondonno,

Istraživači su također utvrdili da su oni koji su jeli cijelo voće proizvodili manje inzulina kako bi smanjili razinu glukoze u krvi. To je ključno otkriće s obzirom na to da visoka razina cirkulirajućeg inzulina može oštetiti krvne žile, što bi također moglo povećati rizik od visokog krvnog tlaka.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Slučaj nestale djevojčice Danke Ilić: Ko su uhapšeni u akciji FUP-a u Hadžićima?

Od izvora bliskih istrazi saznali smo imena uhapšenih u...

U Beogradu preminuo učenik nakon incidenta u školi

U Srednjoj zanatskoj školi u Beogradu je 18. marta...

Dijaspora je u BiH prošle godine poslala 3,79 milijardi KM

Iz Centralne banke Bosne i Hercegovine su objavili podatke...

U Ustikolini prilikom sječe šume smrtno stradao 65-godišnjak

Policiji u Goraždu prijavljeno je da je jedna osoba...