Djeca su ukras svijeta

- Advertisement -

“Iako se mjesečno redovno uplaćuju sredstva za zdravstveno osiguranje, počeli smo da doniramo kisik, makarone i posteljine bolnicama. Nova sramota za sve nivoe vlasti”, navodi se u pismu čitatelja koje smo dobili, a koje prenosimo u nastavku.

“Počeli smo čak i sa donacijama za JU Djeca Sarajeva. Za ove koji nisu iz Sarajeva, to je “institucija od posebnog društvenog značaja koja se bavi odgojem, obrazovanjem, smještajem i brigom o djeci uzrasta od prve godine života do polaska u školu i na specifičan način doprinosi ostvarivanju jedinstvenog cilja odgoja i obrazovanja tj. svestranog razvoja ličnosti, njenog osposobljavanja za kreativan odnos prema stvarnosti i slobodno ispoljavanje individualnosti.” (preuzeto sa zvanične stranice JU Djeca Sarajeva).

Od početka pandemije resorno Ministarstvo i uprava JU šalje razne zabrane, preporuke, opomene, obavještenja i sl., koje su roditelji i djeca obavezni ispoštovati. Među posljednjim je i preporuka (čitaj apel) da sva djeca, ostanu u svojim domovima.

PROČITAJTE JOŠ:  U Gacku i Bileći 28 stanovnika prijavilo štetu poslije zemljotresa

Na pitanje roditelja za koliko se umanjuje cijena boravka u vrtiću jer je dijete bilo u izolaciji 14 dana i do kraja mjeseca će poštovati preporuku o ostanku kući, dobije se ovakav odgovor: “Puni iznos se uplaćuje. Ministarstvo još nije odobrilo umanjenje po osnovu izolacije.”

A bilo je slučajeva gdje je dijete u mjesecu martu išlo samo dva, pet, niti jedan dan u vrtić. Zbog korone je recimo 14 dana bilo u samoizolaciji, do kraja mjeseca neće ići jer je roditelje, opravdano, strah potencijalne zaraze, ali i zbog preporuke stručnog tima JU”, navodi se između ostalog u pismu.

Javnost se sada s pravom pita kako je moguće ekspresno i jednoglasno donijeti sve zabrane, zakone, odluke, pravilnike, umanjiti tople obroke za vrijeme bolovanja, a nije omogućiti roditeljima umanjenje plaćanja vrtića jer dijete silom prilika ili zbog preporuka nije koristilo uslugu?

PROČITAJTE JOŠ:  Poznato mjesto i vrijeme dženaze velikanu Abdulahu Sidranu

Također, roditelji se pitaju i zašto i u ovom slučaju uzimaju donacije?

“Zašto ustanova koja je od posebnog značaja za državu, koja u ovom trenutku ne ispunjava niti jednu tačku ili je minimalno ispunjava, u gore navedenom opisu sa zvanične web stranice, prosi od roditelja”, pita jedan od čitatelja.

Država nas, kažu, moli da ne šaljemo djecu u vrtić, ali moramo da platimo te se pitaju šta slijedi: “Obustava struje, vode i grijanja koje ćemo opet morati platiti?

“Zamislite da vaši uposlenici ništa ne rade, ne dolaze na posao, a vi ih uredno plaćate. A da, pa to je kod vas svakodnevnica. Drugačije ne znate.
A djeca, djecu svakako odgajaju i uče roditelji…, da vole i poštuju zemlju u kojoj su rođeni. A državu? Sami će odlučiti koju će voljeti”, ističu ogorčeni čitatelji.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Požar u sarajevskom naselju: Na terenu dva vatrogasna vozila

U večernjim satima došlo je do požara u sarajevskom...

Slučaj nestale djevojčice Danke Ilić: Ko su uhapšeni u akciji FUP-a u Hadžićima?

Od izvora bliskih istrazi saznali smo imena uhapšenih u...

U Beogradu preminuo učenik nakon incidenta u školi

U Srednjoj zanatskoj školi u Beogradu je 18. marta...

Dijaspora je u BiH prošle godine poslala 3,79 milijardi KM

Iz Centralne banke Bosne i Hercegovine su objavili podatke...