LifeLife news

Analiza Medicinskog univerziteta u Beču: Influenseri reklamiraju nezdravu hranu

0
Analiza Medicinskog univerziteta u Beču: Influenseri reklamiraju nezdravu hranu, Life.ba

Prema istraživanju tima naučnika Centra za javno zdravstvo Medicinskog univerziteta u Beču, tri četvrtine svih životnih namirnica za djecu, koje reklamiraju influenseri na društvenim mrežama, su toliko nezdrave, da krše standarde reklamiranja Svjetske zdravstvene organizacije, prenosi Eurocomm-PR Sarajevo.

U saopćenju se navodi da u većini zemalja ne postoje ograničenja za prodaju nezdravih namirnica na web stranicama, kanalima društvenih mreža ili mobilnim aplikacijama.

Više od 35 miliona tinejdžera njemačkog govornog područja uzrasta 13 do 17 godina je na TikToku, Instagramu i YouTubeu svaki sat zatrpano reklamama 18 različitih proizvoda, grickalica, obroka i pića, a da toga uglavnom nisu ni svjesni.

PROČITAJTE JOŠ:  (VIDEO) Snimak nasilja u Beogradu: Nakon poljevanja vodom, počeli tučnjava i davljenje

U 75 posto slučajeva ti proizvodi sadrže nedozvoljenu količinu soli, masnoća i šećera za djecu. Pritom većina objava i videa nisu jasno obilježeni kao reklama, što naglašava prijeku potrebu uvođenja smjernica i efikasne regulative influenser marketinga za djecu.

Reklamiranje nezdravih proizvoda ima veliki utjecaj na razvijanje prehrambenih navika, preferencija u ishrani, a time i prekomjerne težine već od ranog djetinjstva. U svijetu je 20 posto djece i mladih pretilo.

PROČITAJTE JOŠ:  Brat poginule Azre Spahić: Bila si jednostavno predobra za ovaj bolesni svijet

Rezultati istraživanja su predstavljeni na nedavno održanom Evropskom kongresu o gojaznosti u Maastrichtu.


You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.