Zerina Ćosić Vrabac dekoraciju torti pretvorila u ‘ukusnu’ umjetnost (VIDEO)

- Advertisement -

I najjednostavnija torta ukrašena vještim rukama Zerine Ćosić Vrabac iz Sarajeva, zbog oblika, ideja i boja postavlja dilemu da li je za jelo. Urednica i novinarka televizije TV1, Zerina je u vrlo kratkom periodu dekoraciju torti pretvorila u vrlo “ukusnu” umjetnost.

Piše: Alma Zukanović

Prije pola godine počela se aktivno baviti pravljenjem slastica, za što se ubrzo pokazalo da ima zavidnog talenta. Nakon završenih nekoliko obuka, uz supruga Elvira koji je po zanimanju slastičar, otvorila je Facebook stranicu pod nazivom “Ezi cake”, te vrlo brzo shvatila da ipak ‘nešto dobro radi’.

Zerina i Elvir osvojili su drugo mjesto u takmičenju za dekoraciju i ukus torti koje je protekle sedmice na Festivalu turizma u Skenderiji organiziralo Udruženje kuhara BiH.

PROČITAJTE JOŠ:  Dean Kotiga prvi put u Tuzli: Kvizmajstor je gost Sajma kafe i čokolade

– Nismo se nadali uspjehu, koji je za nas ipak vrlo značajan, obzirom da se vrlo kratko bavimo ovim poslom – kazala je Zerina te dodala da su se na takmičenje prijavili profesionalni slastičari, ali da su prve tri nagrade osvojili amateri.

Na Festivalu su se predstavili dvospratnom tortom u obliku breze sa dekoracijama koje podsjećaju na jesen. Sve je napravljeno ručno i trebalo im je više od sedam dana da je završe.

Ističe da je mnogo lakše napraviti tortu, nego je dekorisati, ali i da se ocjenjivao i ukus torte za što je zaslužan njen suprug Elvir.

Ohrabrenje za prijavu na takmičenje dala im je pohvala svjetski poznate facebook stranice “Cake decore”, gdje su im među pola miliona prijavljenih, fotografije četiri torte ušle u najuži izbor.

PROČITAJTE JOŠ:  (VIDEO) Jedna tiha i kišna sarajevska večer bez pješaka i vozača

Da bi neko bio dobar slastičar, Zerina kaže je potrebno prije svega koristiti kvalitetne materijale, što je i najveći problem, jer skoro sve naručuju iz Srbije, Turske ili kupuju putem interneta.

– Trenutno ne živimo samo od pravljenja torti, jer sam ostala vjerna novinarstvu koje je moja velika ljubav. Možda se jednog dana i posvetim samo slasticama, ali ipak smatram da je to veliki rizik – kazala je.  

Iako su majčinstvo, novinarstvo i dekorisanje torti poslovi koji oduzimaju mnogo vremena, Zerina kaže da je sve moguće, ukoliko radiš sa ljubavlju.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

(VIDEO) Jedna tiha i kišna sarajevska večer bez pješaka i vozača

Današnje nevrijeme, koje je naišlo poslije sparine i sunca,...

Vrijeme u BiH: Evo kakve se temperature očekuju sutra

U Bosni i Hercegovini sutra se očekuje sunčano vrijeme....

Bajram Šerif Mubarek Olsun

Svim muslimanima redakcija portala Life želi od srca sretne...