Želimir Vidović – Keli ubijen je na današnji dan

- Advertisement -

Na današnji dan, prije 29 godina, na Dobrinji je ubijen Želimir Vidović – Keli. Bio je jedan od najvećih legendi, kako u sportskom, tako i u ljudskom smislu, Život je izgubio u humanoj misiji prebacivajući ranjenike iz sarajevskog naselja Dobrinja prema bolnici Koševo. Bio je izuzetne  karizme, idol tinejdžera, bio je i ostao čovjek kojem su jednom zauzeta načela bila i ostala svetinja života…

Arhivska fotografija

Piše:Edin Isanović

Igrao za reprezentaciju Jugoslavije

Popularni Keli, rođen je 17. novembra 1953. godine u Sarajevu. Na Koševo je stigao u ljeto 1974. godine iz sarajevske „Bosne“ . Debitovao je za prvi tim 14. augusta 1974. godine u utakmici kupa protiv ilidžanskog Igmana.  U prvoj sezoni u Bordo timu upisao je 29 nastupa, te tako izborio mjesto u udarnoj postavi. Sjajni nastupi u dresu Sarajeva dovele su ga i do reprezentacije Jugoslavije, za koju je debitovao 1. februara 1977. godine u prijateljskom dvoboju sa Meksikom. Već tada je pokazivao ogroman potencijal koji će ga kasnije dovesti i do reprezentacije Jugoslavije. Iste sezone je postao standardan prvotimac. Kelijeva oproštajna sezona od dresa Sarajeva bila je ona 1982/83, a ostat će urezena u sjećanju po najboljem rezultatu koji je Sarajevo postiglo u Evropi, plasmanu u osminu finala Kupa UEFA, kao i po nesretno izgubljenom finalu Kupa Maršala Tita od zagrebačkog Dinama. Dres Sarajeva Keli je oblačio 241 put i pritom postigao 14 golova. U ljeto 1983. godine Keli je napustio rodni grad te se zaputio u Austriju. Potpisao je ugovor sa GAK-om. Igrao je šest sezona i onda je rekao zbogom nogometu.

PROČITAJTE JOŠ:  Lijepa vijest: Za samo 19 sati prikupljena sredstva za liječenje djevojčice Amine iz Bugojna

Važan gol Željezničaru

Najznačajniji trenutak u njegovoj karijeri je zasigurno derbi sa gradskim rivalima iz 1982. godine koji je Sarajevo dobilo sa 2:1. Derbi koji mnogi pamte po tome što je na njemu prisustvovalo 55. 000 gledalaca kao najposjećeniji derbi ikada. Keli je prvo asistirao Sušiću za izjednačenje, a potom postigao pobjedonosni pogodak. Sezonu kasnije se oprostio od bordo dresa i prešao u austrijski GAK. U dresu tima iz Graca je nastupao narednih šest sezona. Početkom devedesetih se vraća u Sarajevo gdje dočekuje ratni vihor. Rat je dočekao u Sarajevu. Nažalost 17. maja 1992. prilikom akcije prebacivanja ranjenika sa Dobrinje u bolnicu Koševo, kola hitne pomoći kojima je upravljao Keli zaustavljena su na kontrolnom punktu, a njemu se od tada gubi svaki trag. Posmrtni ostaci pronađeni su četri godine kasnije na Stupu. Jedna od najvećih legendi, kako u sportskom, tako i u ljudskom smislu, kojeg su grad i klub Sarajevo ikad imale pokopan je 4. juna 2004. godine na groblju Bare.

PROČITAJTE JOŠ:  Tužna godišnjica: Prije 17 godina u požaru je izgorjelo šest beba u Dječijem domu Bjelave

Prema želji njegove porodice, pokopan je skupa sa dresom voljenog kluba. Keli je živio za svoje Sarajevo. Jedna ulica na Dobrinji nosi njegovo ime, a FK Dobrinja svake godine organizuje nogometni turnir u čast Želimiru Vidoviću Keliju, a po njegovom imenu zove se i kamp FK Sarajevo. Navijači tima s Koševa godinama divili su se njegovim potezima na terenu, ali je kasnije pokazao kolika je ljudska veličina i u najtežim trenucima odbrane grada podno Trebevića.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Legendarni golman Veleža Enver Marić doživio saobraćajnu nesreću

Do sudara dva automobila marki Golf i Ford došlo...

Ubici Farisa Pendeka produžen pritvor za još tri mjeseca

Osumnjičenom za ubistvo Farisa Pendeka, Ademu Šumanu, produžen je...

Udruženje Pomozi.ba pokrenulo apel za liječenje Fojničanke Hašeme Huzbašić koja ima tumor

Udruženje Pomozi.ba pokrenulo je apel za liječenje Hašeme Huzbašić...

1. i 2. maj će biti neradni dani u Federaciji BiH

Srijeda i četvrtak, 1. i 2. maj 2024., bit...