Završeno snimanje novog filma Danisa Tanovića ‘Deset u pola’ (VIDEO)

- Advertisement -

Snimanje novog filma bh. oskarovca Danisa Tanivića “Deset u pola“, na kojem ponovo sarađuje s glumcima Brankom Đurićem Đurom i Izudinom Bajrovićem, završeno je danas u Sarajevu.

Film se događa u pandemijom pogođenom Sarajevu i prati dvojicu sarajevskih ćevabdžija, prijatelja i antipoda koji se sukobljavaju oko kvaliteta ćevapa u njihovim radnjama, preispitujući, zapravo, životne odluke i prihvatajući neminovne promjene.

Reditelj i scenarista Tanović kazao je novinarima da je ideja začeta prošlog ljeta u Dalmaciji, kada je s prijateljima počeo raspravljati koji su ćevapi u Sarajevu najbolji.

– Odavno sam želio ponovo da radim s Đurom, i tako je nastala ideja o ovoj romantičnoj komediji – istakao je Tanović.

Snimanje filma je, dodao je, trajalo 21 dan, ali da prije mjesec i po nisu ni znali da li će ikako početi snimati. Iako je film sniman u vrijeme pandemije, izrazio je zadovoljstvo uvjetima rada te saradnjom s glumcima.

– Film je priča je o prijateljstvu dva čovjeka koji se nađu u teškom trenutku, a između njih postoji neka veza, sin i kćerka se zabavljaju i razmišljaju da li će da odu iz države ili neće – pojasnio je Tanović.

Branko Đurić Đuro

Glumac Branko Đurić Đuro, koji se u filmu ostvario ulogom ćevabdžije, podsjetio je da to treći film na kojem je radio s Tanovićem, nakon “Ničije zemlje” i “Trijaže”.

PROČITAJTE JOŠ:  Mesud Pezer osvojio bronzu na Evropskom bacačkom kupu u Portugalu

– Sa Bajrovićem igram glavne uloge, a to su ćevabdžije i snimamo ono što nikada do sada nije snimljeno. Filmove radimo da se ljudi zabavljaju, ne razmišljam o bilo kakvim drugim porukama – istakao je Đuro.

Glumac Bajrović pojasnio je da, iako je radnja filma lokalna, te ćevabdžije imaju probleme s kojima se svi susreću.

– Moj lik je zadovoljan životom, ali ne želi da mu dijete ode, želi da ostane i rodi mu unuka – kazao je Bajrović.

Hrvatski glumac Goran Navojec kazao je da u filmu glumi vlasnika kafane u kojoj se okupljaju vlasnici ćevabdžinica.

– Moj lik Jasko je veoma slikovit čovjek, trebali su glumca sa jednom upečatljivom glumačkom težinom i vjerovatno sam ja zbog toga i izabran – naglasio je.

Producentica Amra Bakšić Čamo kazala je da ne postoji šansa da film bude gotov do Sarajevo Film Festivala, ali da im svakako to nije ni plan.

Izrazila je nadu da će premijera biti održana 2022. godine u kojoj neće biti pandemija koronavirusa.

Producent Faruk Guven naglasio je da su jako sretni što imaju priliku surađivati sa Sarajevo Film Festivalom. Istakao je da će ta saradnja još više ojačati SFF.

PROČITAJTE JOŠ:  Stiže solarna baklja: Doći će do poremećaja u telekomunikacijama

Novinarima su se obratili i mladi glumci Kerim Čutuna, Helena Vuković i Anja Matković koji su zahvalili na prilici da steknu tako značajno filmsko iskustvo, kao što je rad s oskarovcem Danisom Tanovićem.

U glumačkoj postavi su i Nermin Tulić, Mediha Musliović, Davor Domazet, Almir Palata Prle, Faketa Salihbegović-Avdagić, Semir Krivić, Ermin Sijamija, Boris Ler, Sanin Milavić, Mirvad Kurić, Miroljub Mijatović i Armis Mašić.

Reditelj filma je Danis Tanović, scenaristi su Danis Tanović i Nikola Kuprešanin, direktor fotografije Damir Šagolj, snimatelj zvuka Predrag Doder, casting direktorica Timka Grin, kostimografkinja Ina Arnautalić, scenografkinja Sanda Popovac, a šminkerica Lamija Hadžihasanović-Homorac.

Film Danisa Tanovića produciraju “Obala Art Centar”, Sarajevo Film Festival i Turska državna radio-televizija (TRT) u okviru zajedničkog projekta “Sarajevo grad filma za globalne ekrane” (SCF GS).

Producenti filma su Mirsad Purivatra, Amra Bakšić-Čamo i Jovan Marjanović, izvršni producent je Adis Đapo. Kreativna direktorica projekta “Sarajevo grad filma” je Izeta Građević.

Projekt “Sarajevo grad filma za globalne ekrane” (SCF GS) fokusira se na reditelje iz jugoistočne Evrope čiji filmovi su prethodno prikazani i nagrađeni na Sarajevo Film Festivalu. Tanovićev film je treći u okviru tog projekta, nakon filmova “Dobar dan za posao” (2018.) u režiji Martina Turka i filma “Koncentriši se, baba” Pjera Žalice (2020.).

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

U Beogradu preminuo učenik nakon incidenta u školi

U Srednjoj zanatskoj školi u Beogradu je 18. marta...

Dijaspora je u BiH prošle godine poslala 3,79 milijardi KM

Iz Centralne banke Bosne i Hercegovine su objavili podatke...

U Ustikolini prilikom sječe šume smrtno stradao 65-godišnjak

Policiji u Goraždu prijavljeno je da je jedna osoba...

Pekare “Manja” reagovale na izvještaj inspekcije o svinjetini u bureku koji se prodavao u Sarajevu

Povodom informacija Federalne uprave za inspekcijske poslove o prisustvu...