Završen Samit 100 biznis lidera jugoistočne Evrope: Politička saradnja u regionu preduslov razvoja bizinsa

- Advertisement -

Zajedničkim panelom biznis i političkih lidera jugoistočne Evrope jučer je završen dvodnevni program petog po redu Samita 100, vodeće biznis inicijative regiona koja je prvi put organizovana u bh. prijestolnici.

Politički lideri regije: Borut Pahor, Bujar Nishani, Filip Vujanović, Gjorge Ivanov, Hashim Thaci, Tomislav Nikolić, te članovi Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, Dragan Čović i Mladen Ivanić naglasili su kako zemlje regiona, u kojem živi više od 25 miliona ljudi, jedne drugima mogu ponuditi podršku u različitim sferama: energetike, infrastrukture, privrede, obrazovanja kao i u drugim oblastima s ciljem ukupnog razvoja i unaprjeđenja standarda. Preduslovi tome su svakako kvalitetna politička saradnja i uzjamno povjerenje, koji su ujedno i garanti stabilnosti regiona za budući rast, poručeno je iz Sarajeva. Zaključeno je kako nordijski model saradnje, predstavljen prvog dana, treba biti dugoročna ambicija zemalja regije na kojoj će raditi i generacije koje dolaze. Zajednički pristup Evropskim integracijama nudi veću šansu razvoja i treba da bude jedna od smjernica regionalne saradnje i politike, složni su lideri. Moderatori završnog panela bili su Amer Bukvić, direktor BBI Banke i Duško Knežević, predsjednik Atlas Grupe.

Na dvodnevnom Samitu 100 u Sarajevu, održanim pod motom “Dogovor za novo doba” bilo je prisutno preko 150 učesnika, a  akreditovano je više od 300 novinara. Biznismeni iz regiona razgovarali su o različitim temama u kojima prepoznaju zajednički interes i potencijal, kao što su: saobraćajna infrastruktura, obnovljivi izvori energije, tržište rada, edukacija, poljoprivreda, turizam, informacione tehnologije…

Prethodni godišnji skupovi lidera regiona održani su u Sloveniji, Hrvatskoj, Crnoj Gori i Srbiji, a naredni planirano je da se održi u Makedoniji.

Organizatori Samita100 2016 bili su BBI Banka i ASA Prevent grupacija iz Bosne i Hercegovine, uz podršku Združenja Manager iz Slovenije, Srpske asocijacije menadžera, Hrvatske udruge poslodavaca, Atlas grupe iz Crne Gore i Alkaloida iz Makedonije.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Ovo su najbogatiji ljudi u BiH

Portal BiznisInfo.ba je sačinio je listu najuspješnijih preduzetnika pa...

Nastavlja se blagi pad cijena goriva u BiH: Benzin od 3,22 KM, dizel od 3,41 KM po litru

Nastavlja se bilježiti blagi pad cijena goriva na benzinskim...

U Neumu zadovoljni predsezonom, ali nedostaje radne snage

U jedinom bh. gradu na moru su zadovoljni predsezonom...

30 milijuna eura potpore Zapadnom Balkanu za sedam godina

SARAJEVO - Povjerenik EU-a za proširenje Olivér Várhelyi poručio...

Struktura nezaposlenih osoba u FBiH nije povoljna

SARAJEVO - U Federaciji BiH struktura nezaposlenih osoba nije...