Kada biste voljenoj osobi ponudili večeru u Underu, makar parovi u Sarajevu bi pomislili na klub Underground, ali radi se o najvećem podvodnom restoranu i naravno ne nalazi se u BiH.
Prvi evropski podvodni restoran, i najveći na svijetu, otvoren je nedavno u Norveškoj.
Dizajniran od strane Snøhette, “Under” se nalazi na pola uronjen u more i ima tri stope debelih zidova dizajniranih da izdrže neobična i često nemirna mora ovog područja.
Gosti u Underu mogu da gledaju u morski život kroz panoramski prozor od cca.11 x 5 metara u trpezariji, gdje se svake noći nalazi između 35 i 40 gostiju. Na morskom dnu instalirano je prigušeno osvjetljenje tako da gosti mogu vidjeti morski život u svim vremenskim uvjetima.
Prema riječima Arne Marthinsena, projektni menadžer SubMar grupe, koji je odgovoran za pomorske operacije projekta, Under je jedinstven među ostalim podvodnim strukturama.
“Ono što ga čini tako komplikovanim i jedinstvenim je činjenica da to neće biti jednostavan, betonski spremnik, već nevjerojatan, jedinstven doživljaj za ljude zbog lokacije, arhitekture, interijera, podvodnog pogleda. i naravno ukusnu kuhinju, ”rekao je Marthinsen u saopštenju.
Kuhinja je, naravno, morska hrana. Danski kuhar Nicolai Ellitsgaard Pedersen će kreirati lokalno pripremljena jela koja uključuju bakalar, jastog, dagnje i kelp tartufa, koji je lokalna vrsta morske trave koja izgleda i ima okus tartufa.