Wall Street pao zbog širenja omikrona

- Advertisement -

Na Wall Streetu su u ponedjeljak burzovni indeksi pali više od 1 posto jer ulagače zabrinjava brzo širenje omikron varijante koronavirusa, što je navelo niz zemalja na ponovno uvođenje restriktivnih mjera.

Dow Jones oslabio je 433 boda ili 1,23 posto, na 34.932 boda, dok je S&P 500 skliznuo 1,14 posto, na 4.568 bodova, a Nasdaq indeks 1,24 posto, na 14.980 bodova.

Pad indeksa posljedica je zabrinutosti ulagača jer u svijetu brzo raste broj zaraženih omikronom, koji je zarazniji od prethodnih varijanti koronavirusa.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) objavila je da je varijanta omikron zabilježena u 89 zemalja, te da se broj slučajeva udvostručuje u 1,5 do tri dana u područjima prijenosa u zajednici.

PROČITAJTE JOŠ:  Mostarac nakon svađe sa bratom zapalio stotine automobilskih guma

Stoga sve više zemalja, uključujući Britaniju, Nizozemsku i Dansku, ponovno uvodi restriktivne mjere, i to uoči božićnih blagdana.

Ulagači se plaše da će nove restrikcije na putovanja, društveni život i poslovanje dovesti do usporavanja oporavka gospodarstava od koronavirusa.

Uz to, broj novih slučajeva Covid-19 u SAD-u dramatično je porastao tijekom vikenda, a varijanta omikron odgovorna je za 73 posto novozaraženih, pa je sve manje nade u normalne božićne i novogodišnje blagdane u SAD-u.

Zabrinutost je tim veća što se i inflacija u mnogim zemljama kreće na najvišim razinama u više godina, što bi moglo navesti središnje banke na ukidanje monetarnih poticaja i povećanje kamatnih stopa.

Prošloga je tjedna američka središnja banka najavila ubrzanje procesa ukidanja programa kupnje obveznica i signalizirala moguće povećanje kamata u idućoj godini čak u tri navrata.

PROČITAJTE JOŠ:  Uhapšen samozvani teolog Edin Tule: Poznato za koja djela se tereti

Unatoč padu u posljednje vrijeme, S&P 500 indeks na dobitku je od početka godine oko 20 posto.

– S obzirom na snagu tržišta u ovoj godini, mogli bismo vidjeti da neki investitori povuku dio zarade s tržišta – kaže Michael Arone, strateg u tvrtki State Street Global Advisors.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,99 posto, na 7.198 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 1,88 posto, na 15.239 bodova, a pariški CAC 0,82 posto, na 6.870 bodova, prenosi SEEbiz.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Požar u sarajevskom naselju: Na terenu dva vatrogasna vozila

U večernjim satima došlo je do požara u sarajevskom...

Slučaj nestale djevojčice Danke Ilić: Ko su uhapšeni u akciji FUP-a u Hadžićima?

Od izvora bliskih istrazi saznali smo imena uhapšenih u...

U Beogradu preminuo učenik nakon incidenta u školi

U Srednjoj zanatskoj školi u Beogradu je 18. marta...

Dijaspora je u BiH prošle godine poslala 3,79 milijardi KM

Iz Centralne banke Bosne i Hercegovine su objavili podatke...