Vulkanski pepeo: Dnevni gubici veći od 200 miliona dolara

0

Vulkanski pepeo: Dnevni gubici veći od 200 miliona dolara, Life.baPoremećaj zračnog prometa koji su izazvali oblaci vulkanskog pepela košta ovaj sektor više od 200 miliona dolara dnevno, ocijenilo je u petak Međunarodno udruženje za zračni promet.

“Na nivou aktuelnog poremećaja, financijski gubici za zračne kompanije iznose više od 200 miliona dolara dnevno”, izjavio je glasnogovornik organizacije Anthony Concil u e-mailu upućenom medijima.

“Ovim gubicima se dodaju troškovi za promjenu reda letenja, za brigu o putnicima i avionima blokiranim na raznim aerodromima”, kazao je i dodao da se radi o prvoj procjeni.

Hiljade letova su otkazane u četvrtak i petak zbog zatvaranja zračnog prostora jednog dijela Evrope kako bi se spriječile nesreće koje bi mogle izazvati oblaci pepela iz jednog islandskog vulkana u erupciji.

Međunarodno udruženje za zračni promet, koje predstavlja 230 zračnih kompanija što osiguravaju 93 posto međunarodnog trgovačkog prometa, uspostavilo je centar za upravljanje krizom u Montrealu, u Kanadi, koji je “u tijesnoj koordinaciji s Eurocontrolom i evropskim kontrolorima zračnog prometa”, kazao je glasnogvornik.

Analitičari procjenjuju da je teško izraziti u brojkama financijske posljedice poremećaja, jer se ne zna koliko će putnika tražiti nadoknadu za kupljene karte, što će biti gubitak za kompanije. (tuzlalive.ba)


You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)