Vučić: Srbija od četvrtka zaustavlja izvoz najvažnijih namirnica

- Advertisement -

Srbija će od četvrtka zaustaviti izvoz brašna, pšenice, kukuruza, ulja i ugljena da bi ih bilo dovoljno i za domaće potrebe i za regiju, najavio je srbijanski predsjednik Aleksadnar Vučić, komentirajući poremećaje na tržištu izazvane krizom koju je potakla agresija Rusije na Ukrajinu.

Aleksandar Vučić je u intervjuu za TV B92 rekao da je vlada ranije u utorak pripremila odluku o izuzeću carine na uvoz energenata, što će se odnositi na uvoz iz trećih zemalja.

“Ako uslijedi odluka o zabrani uvoza svih energenata iz Rusije, onda smo i mi u problemu, nemamo otkud dobiti. Ne mogu ni nafta, ni plin pasti s neba. Tražimo odakle bismo to mogli nabaviti”, rekao je Vučić.

Sjedinjene Države objavile su  u utorak da uvode embargo na uvoz ruske nafte i plina, dok je Velika Britanija rekla kako će postupno ukidati uvoz ruskih energenata do kraja 2022., čime te dvije zemlje dodatno pojačavaju pritisak na Moskvu u znak odmazde za invaziju Ukrajine.

PROČITAJTE JOŠ:  Trojica policajaca savladala naoružanog muškarca kod Historijskog muzeja BiH!

Vučić je istaknuo da “40 posto svojih potreba” za plinom i “oko 30 posto nafte” EU rješava nabavom  iz Rusije.

“To se ne može lako nadomjestiti – ni preko SAD-a, ni preko Katara”, ocijenio je Vučić.

On je naglasio da Naftna industrija Srbije (NIS), koja je u većinskom vlasništvu ruskog energetskog diva Gazprom Njefta s 56,15 posto, traži mogućnost uvoza iz trećih zemalja i naveo je da će država osloboditi NIS carinskih davanja na uvoz.

PROČITAJTE JOŠ:  Na času fizičkog nastavnici pala plafonjera na glavu

Vučić je ustvrdio da “država sve drži pod kontrolom” a da je gubitak državnog proračuna više od 35 milijuna eura, kada se uzmu u obzir subvencije i pomoć u vezi s cijenama nafte i naftnih derivata.

Srbija, kako je rekao, ima najnižu cijenu struje i u ovom trenutku neće biti poskupljenja.

“Neće biti poskupljenja u ovom trenutku, ali je nemoguće da imamo uvjerljivo nižu cijenu od Sjeverne Makedonije, Albanije, Crne Gore…”, rekao je Vučić.

Srbijanski predsjednik je naglasio kako bi volio da Ukrajina i Rusiju postignu dogovor, ali je skeptičan da će se to dogoditi.

“Volio bih i nadam se, ali ne vjerujem da će doći do dogovora u Ukrajini…. Očekujem snažniji nastavak ruske ofenzive u narednim danima”, prenose mediji u regiji.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Požar u sarajevskom naselju: Na terenu dva vatrogasna vozila

U večernjim satima došlo je do požara u sarajevskom...

Slučaj nestale djevojčice Danke Ilić: Ko su uhapšeni u akciji FUP-a u Hadžićima?

Od izvora bliskih istrazi saznali smo imena uhapšenih u...

U Beogradu preminuo učenik nakon incidenta u školi

U Srednjoj zanatskoj školi u Beogradu je 18. marta...

Dijaspora je u BiH prošle godine poslala 3,79 milijardi KM

Iz Centralne banke Bosne i Hercegovine su objavili podatke...