Vučić o ulasku u EU u zamjenu za Kosovo: Naša najveća greška je što smo prihvatili da EU rukovodi procesom rješavanja statusa Kosova

- Advertisement -

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić danas je tokom obraćanja naciji govorio o trenutnoj geopolitičkoj situaciji i onome što očekuje da se u narednome periodu dogodi, a posebno se osvrnuo na odnose sa Kosovom.

Početak današnjeg obraćanja javnosti, srbijanski predsjednik započeo je isticanjem činjenice da je evropska sigurnosna arhitektura trenutno ugrožena te da se pitanje Ukrajine želi riješiti prijemom Kosova u članstvo Ujedinjenih nacija.

“Što se tiče Kosova, posebna karakteristika svih političkih stabilnosti je trenutna geopolitička okolnost. Naša pozicija postaje sve komplikovanija zato što, kako smo to predvidjeli prije osam mjeseci, zapadne zemlje će pokušavati da, kako oni misle riješe problem Kosova ulaskom Kosova u UN jer tako misle da rješavaju unutar evropske probleme a drugi razlog je, bez ikakve sumnje, da oduzmu argument Kosova iz ruku Vladimira Putina koji mogu da se pozovu na taj presedan”, obavijestio je javnost Vučić.

Istakao je da to konkretno znači da je tačno sve ono što je proteklih osam mjeseci najavljivao da će predstavljati politički pritisak EU koji za cilj ima da Vlada Srbije odluči priznati Kosovo kao nezavisnu državu, piše Klix.

“Kada sam rekao da se mijenja arhitektura razgovora, demantovali su me iz EU. Suštinski se mijenja jer mi danas imamo na stolu prijedlog Njemačke i Francuske. Ne možete da bacite kroz prozor prijedlog koji dolazi od dvije najveće zemlje, a da li možemo da prihvatimo, također nisam siguran. Reći ću vam šta su naše crvene linije. Dva su kolosijeka. Jedan je taj koji ne mijenja arhitetkturu, a odnosi se na sve moguće albanske zahtjeve. Naša najveća greška je bila ta što smo prihvatili da EU počne da rukovodi procesom rješavanja statusa Kosova. Bez obzira na potpisan Briselski sporazum, mi još uvijek nismo uspjeli da stavimo na dnevni red status srpskih opština”, istakao je Vučić.

PROČITAJTE JOŠ:  Nove informacije: Nestala djevojčica Danka Ilić navodno viđena u Beču!

Naglasio je kako predsjednica Kosova prihvata samo da potencijalna organizacija srpskih opština u toj državi funkcionira kao nevladina organizacija.

“Što se tiče samog papira, ne mogu da ulazim u detalje jer nije javan. Suština je u tome da Srbija dopusti ulazak Kosova u sve međunarodne organizacije, uključujući u UN. Srbija bi dobila brzi ulazak u EU i vjerovatno značajnu ekonomsku korist. Ono što je stav Republike Srbije, je da je za nas i zbog Ustava, ali ne samo zbog njega neprihvatljivo da Kosovo bude članica UN-a i to će nositi posljedice. Cijela ideja se zasniva na tome, da bez našeg priznanja, ne bismo bili na to natjerani, samo bi bilo važno da se ne bunimo, da damo jasan signal svima da smo saglasni sa tim da Kosovo bude članica EU”, kazao je.

Smatra da su problemi na Kosovu specifični u smislu provokacija policijskih jedinica te psihološkog pritiska na srpsko stanovništvo.

“Amerikanci povećavaju svoje prisustvo na Kosovo. Dolaze dodatno da zaštite teritorijalni integritet i suverenitet Kosova. To je trebao biti jasan signal nama da ne sanjamo o poštovanju Povelje UN-a i odluka UN-a. Poruku smo razumjeli i da međunarodno pravo je odavno pogaženo i uništeno i da postoji samo pravo sile, veće i jače. Nama ne preostaje ništa drugo već da se pozivamo na međunarodno javno pravo”, rekao je Vučić.

PROČITAJTE JOŠ:  Samra Mujkić je učenica generacije Policijske akademije

Mišljenja je da je pozicija srpskog naroda na Kosovu veoma loša.

“Zbog svih aktivnosti koje Pristina poduzima sa zemljama Kvinte za ulazak u međunarodne institucije. Ono što nas čeka, a oni će da nas obmanjuju Putinom, to je jedan širi plan, trebalo je 19. oktobra ili 2. i 3. novembra da se održi sastanak Biroa ministara EU. Očekujete da se pripremi ulazak Kosova u Vijeće Evrope. Oni čekaju da iz Biroa ministara izađe mađarski, a uđe litvanski član. Ući će u proceduru koja traje dugo. Izvršio se dodatan pritisak na Srbiju i putem Interpola. Mogu da nam uzmu sve, mi ćemo da se borimo, politički, pravno, da čuvamo svoju zemlju i granice, izgledi su nam mali, ali kako god bilo, u ovome trenutku ne postoji volja u srpskom rukovodstvu, dok sam predsjednik, za prihvatanjem nezavisnosti Kosova i članstvo u UN-u.ć

Najavio je ulaganje još stotine miliona eura u razvoj vojske Srbije te istakao da je potpisao naredbu da 20 posto svega što se proizvede u namjenskoj industriji mora biti ponuđeno na korištenje nacionalnoj vojsci.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Na tržištu BiH opasni toksini pronađeni u raženom brašnu

Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine je putem...

Maloljetniku koji je prijetio masakrom u školi u bh. gradu produžen pritvor

Vijeće Osnovnog suda u Trebinju produžilo je pritvor sedamnaestogodišnjem...

Pekar optužen za krijumčarenje migranata: Afganistance i Turčina preuzeo u Sarajevu

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv Duška...

VSTV BiH imenovao nosioce pravosudnih funkcija

Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTV...

Lijepa vijest: Za samo 19 sati prikupljena sredstva za liječenje djevojčice Amine iz Bugojna

Zbog bolesti, 19-godišnja Amina Zjakić iz Bugojna potpuno je...