Visoko: Za posjete otvoren podzemni labirint Ravne (FOTO)

- Advertisement -

U organizaciji fondacije Arheološki park Bosanska piramida Sunca svečano je otvoren podzemni labirint Ravne. Antropolog i stručnjak za fenomen piramida Semir Osmanagić rekao je da je u proteklih osam godina očišćeno oko 940 metara postojećih tunela koji su građeni prije više od 12.000 godina.

“Danas imamo zadovoljstvo da uz pomoć Vlade ZDK otvorimo ovu turističku destinaciju. Mislim da je ovo pravi put da se u našoj zemlji ulaže u turizam, u nešto što donosi prihode”, pojasnio je Osmanagić. On je prije osam godina otkrio ovaj kompleks, jer je znao da u svijetu originalne, najstarije piramide uvijek prate podzemni tuneli.

Osmanagić je pojasnio da svake godine nekoliko desetina volontera, istraživača radi u tunelu. “Ove godine ćemo imati oko 400 volontera iz 50 zemalja koji će u osam smjena raditi u tunelima i već rade. Svake godine očistimo oko 150-200 metara novih tunela i približavamo se piramidi”, istakao je Osmanagić.

Tokom obilaska podzemnih tunela, Osmanagić je rekao da je podzemni labirint 25 metara ispod zemlje te da je riječ o mreži praistorijskih tunela i prostorija Ravne. “Od ulaza do bosanske piramide Sunca ima 2,5 kilometra. Mi čistimo postojeće tunele, ograđujemo ih, uvodimo struju i krećemo se premo piramidi”, pojasnio je on.

Osmanagić je kazao da su u tunelima pronađeni tragovi dvije civilizacije, prva koja je napravila mrežu tunela i druga koja je to sve zatvorila, ali da “ni o jednoj ni drugoj nema ništa u našim istorijskim knjigama”. Svečanom otvaranju su prisustvovali građani Visokog, turisti i istaknute ličnosti iz političkog i vjerskog života u BiH.

Anadolija

Foto:AA

a1 a11 a10 a9 a8 a7 a6 a5 a4 a3 a2

 

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Konzumirate cigarete? Ova tri začina pomažu pri čišćenju pluća

Konzumacija određene vrste hrane i pića pomaže tijelu da...

Ekstremno visoke temperature iz Afrike se proširile na južnu i srednju Europu

Toplinski valovi događat će se u budućnosti ranije i...

Beč će proizvoditi zeleno gorivo iz otpada

Na području spalionice otpada Simmeringer Haide u glavnom gradu...