Video: Red Bull Šinomobil

- Advertisement -

I tako je počela i 1. Red Bull Šinomobil utrka u nedjelju, 26. septembra, na Željezničkoj stanici u Sarajevu. Oko 10 000 gledalaca koji su se okupili da uživaju u nesvakidašnjem spektaklu zacijelo nisu zažalili što su odlučili da nedjeljno popodne provedu baš tu, pokraj šina najstarije redovne tramvajske mreže u Evropi.

I vrijeme, koje je u posljednjih par dana prijetilo da omete utrku, poslužilo je takmičare iz 17 timova koji su uložili svoje vrijeme, trud, znanje, inspiraciju, talenat, samoprijegor i – nadasve – elan, kako bi se borili za titulu najboljih i najbržih „šinomobilista“.

Prije same utrke, žiri – Branski (Dubioza kolektiv), Frenkie i Momčilo Ćipović (ekspert za izradu vozila za specijalnu namjenu) – dao je svoje ocjene mehanizma, kreativnog dizajna i sveukupnog izgleda vozila. Ove ocjene su nekim timovima donijele određene metre prednosti na startu, tako da nije isključivo brzina odlučivala o pobjednicima, već i kreativnost.

A onda su na scenu stupili Šinomobili – vozila ponikla iz mašte svojih tvoraca i pokretana isključivo na ljudski pogon, različitih oblika, veličina i boja, u formi čamaca, poštanskih kočija, policijskih vozila, oldmobilea, F1 bolida… U direktnim duelima ekipe su prolazile kroz osminu i četvrtinu finala te polufinale, sve do samog velikog finala. Prije finala žiri je odabrao i proglasio pobjednika u specijalnoj kategoriji: iluminaciji. Nagradu za najbolju rasvjetu – koja je morala biti napajan isključivo kretanjem samog vozila, dakle bez baterija – osvojila je ekipa Gračan’ca Expressa.

Utrke su donijele zaista mnogo uzbuđenja, preokreta, iznenađenja, brzine i – naravno – sjajne zabave. Vozila su jurila šinama najstarije operativne tramvajske mreže u Evropi. Ali, neka su i stajala, ispadala iz šina, kvarila se, vozači su ih morali gurati do cilja… Sve to popraćeno navijanjem oduševljene publike.

U finalu je slijedio dvoboj ekipa Plavog voza iz Ilijaša i Bullmobila iz Goražda. Da bi odluka o šampionu bila apsolutna i konačna, vozile su se dvije utrke. U drugoj utrci ekipe su zamijenile šine, kako bi bilo sigurno da ni najmanji nagib ili uspon nije pomogao jednima ili drugima. I odluka je zaista bila apsolutna, konačna i sigurna: šampioni 1. Red Bull Šinomobil utrke su momci iz ekipe Plavog voza iz Ilijaša. Nagrada za njih je put u Rim na turnir Red Bull X-Fightersa. Drugoplasirani tim Bullmobila iz Goražda i trećeplasirani Brum Brum takođe su nagrađeni vrijednim nagradama, kao i pobjednici u kategoriji iluminacije Gračan’ca Express.

Do naredne utrke Šinomobila, masirajte svoju maštu i osmišljavajte luda vozila u kojima ćete pokušati da budete najbrži, najkreativniji, najblještaviji i najzabavniji – DLENG DLENG!!!

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA