LifeLife news

(VIDEO) Pogledajte kako će izgledati izgradnja nove važne dionice na Koridoru 5c

0

Predviđena je izgradnja petlje Mostar sjever sa bočnim naplatnim mjestom, pet tunela ukupne dužine oko šest kilometara i deset vijadukata/mostova ukupne dužine oko dva kilometra

Očekivani početak izvođenja radova na Koridoru 5, dionici Mostar sjever – Mostar jug, planiran je sredinom 2023. godine, saznaje se u Autocestama Federacije BiH.

U toku je izrada idejnog i glavnog projekta za dionicu Mostar sjever – Mostar jug, što je uvjet za raspisivanje tendera, za početak izgradnje ove dionice, prenosi Biznisinfo.

– Tender za projektovanje trajao je nešto duže od predviđenog i JP Autoceste FBiH su ovaj ugovor zaključile krajem septembra 2022. godine. Rok za završetak je devet mjeseci, što uključuje i reviziju projekta, tačnije u juni 2023. godine. Pononovljeni postupak za pretkvalifikacije ne utječe direktno na planirani rok za izbor izvođača radova, kojim je predviđeno da se okonča u trećem kvartalu 2023. godine, naveli su iz Autocesta.

PROČITAJTE JOŠ:  Ovo je muškarac čije je beživotno tijelo pronađeno u Travniku

Na dionici autoceste Mostar sjever – Mostar jug, dužine 14,2 kilometra, predviđena je izgradnja petlje Mostar sjever sa bočnim naplatnim mjestom, pet tunela ukupne dužine oko šest kilometara i deset vijadukata/mostova ukupne dužine oko dva kilometra. Dužina otvorene trase je oko šest kilometara.

Procijenjena vrijednost izvođenja radova ove dionice je 350 miliona eura.

PROČITAJTE JOŠ:  (VIDEO) TUČA SESTARA ARADINOVIĆ: Indi i Edita u brutalnom okršaju

Uprava JP Autoceste FBiH poduzima sve aktivnosti kako bi tokom 2023. godine počela izgradnja autoceste od petlje Mostar sjever do Bune čime će u izgradnji biti blizu 30 novih kilometara autoceste kroz Hercegovinu.

Izgradnjom dionice Mostar sjever – Mostar jug ostvarit će se puna prometna funkcionalnost autoceste kroz Hercegovinu od Mostara sjever pa sve do graničnog prijelaza Bijača.


You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)