[video] Njemačka ambasadorica u BiH Margret Uebber obratila se bh. javnosti povodom zakona o useljavanju

- Advertisement -

Njemačka ambasadorica u Bosni i Hercegovini Margret Uebber obratila se bosanskohercegovačkoj javnosti, putem video poruke, povodom stupanja na snagu novog njemačkog zakona o useljavanju stručnog kadra, predstavivši nekoliko novina i osnovnih crta ovog zakona.

Ambasadorica Uebber je podsjetila da 1. marta 2020. godine na snagu stupa novi njemački zakon o useljavanju stručnjaka. Zakon o useljavanju stručnjaka dopunjava i proširuje postojeće odredbe o useljavanju u Njemačku.

– Ovim zakonom se konkretno uspostavlja temelj za uređeno i održivo doseljavanje stručnog kadra. Primjenjivat će se u svim stručnim oblastima. Posebno se traži stručni kadar u tzv. MINT- zanimanjima, to su zanimanja iz oblasti matematike, informatike, prirodnih nauka i tehnike, ali i za zanate postoje mnogobrojne mogućnosti – navela je ambasadorica Uebber.

Pojasnila je da se ovaj novi zakon odnosi na državljane svih zemalja širom svijeta, nije ograničen na određeni regionalni prostor ili grupu zemalja. Namijenjen je kvalifikovanim radnicima. To su osobe koje imaju visoku školsku spremu ili stručnu kvalifikaciju.

– O stručnoj kvalifikaciji govorimo onda kada se za odgovarajuće referentno zanimanje u Njemačkoj zahtijeva stručno školovanje koje traje minimalno dvije godine. Dakle, onaj ko ima visokoškolsko obrazovanje ili stručnu kvalifikaciju, koja je priznata od zvanične njemačke službe i pri tome može dokazati da ima garanciju poslodavca za radno mjesto, može u Njemačkoj ambasadi podnijeti zahtjev za vizu za rad u Njemačkoj. Dakle, prvo priznavanje kvalifikacije, potom viza – istaknula je ambasadorica Uebber.

Dodala je da to takođe znači da će za zapošljavanje u Njemačkoj i ubuduće trebati viza.

– Primalac zahtjeva za vizu je dakle nadležna njemačka ambasada, u slučaju Bosne i Hercegovine to je Njemačka ambasada u Sarajevu. One osobe koje nisu obuhvaćene zakonom o useljavanju stručnjaka, mogu i ubuduće svoj zahtjev za vizu podnositi prema pravilu za zemlje zapadnog Balkana. Ovo pravilo će zasad ostati na snazi, prema sadašnjim saznanjima do kraja 2020. godine. Povrh toga, Savezna vlada će o tome donijeti odluku u toku ove godine. Ovim kratkim pregledom Vam naravno ne mogu razjasniti sve pojedinosti novog zakona – kazala je ambasadorica Uebber, saopćeno je iz Ambasade Savezne Republike Njemačke u BiH.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Ovo su najbogatiji ljudi u BiH

Portal BiznisInfo.ba je sačinio je listu najuspješnijih preduzetnika pa...

Nastavlja se blagi pad cijena goriva u BiH: Benzin od 3,22 KM, dizel od 3,41 KM po litru

Nastavlja se bilježiti blagi pad cijena goriva na benzinskim...

U Neumu zadovoljni predsezonom, ali nedostaje radne snage

U jedinom bh. gradu na moru su zadovoljni predsezonom...

30 milijuna eura potpore Zapadnom Balkanu za sedam godina

SARAJEVO - Povjerenik EU-a za proširenje Olivér Várhelyi poručio...

Struktura nezaposlenih osoba u FBiH nije povoljna

SARAJEVO - U Federaciji BiH struktura nezaposlenih osoba nije...