(VIDEO) Koliko se zapravo troši u Njemačkoj? Balkanac izračunao troškove i pokazao koliko se isplati

- Advertisement -

Kraj je godine. Praznici kucaju na vrata. Decembar je. Ispraća se stara, a dočekuje se nova godina. Kuju se novi planovi, želje, neka nova nadanja se bude…, oni koji su u tuđini već su mislima u rodnom kraju, s porodicom i prijateljima za stolom.

Dugo su već odlasci iz BiH, ali i susjednih zemalja realnost. Mnogi i dalje vode bitke iz prošlosti te se sve više među osnovne razloge odlazaka navodi zatrovano ozračje među ljudima u ovoj i susjednim državama.

Ali postavlja se pitanje, s obzirom na to da se već ide, a što će se definitivno nastaviti, kako je živjeti u tim stranim zemljama koje privlače radnike na sve moguće načine. Prema priči youtubera s Balkana koji emitira na kanalu “Vuletova svaštara” vidi se da nije sve baš jednostavno, prenosi RadioSarajevo.ba.

U jednoj od posljednjih snimki prikazao je troškove četveročlane porodice koja živi u Njemačkoj, a temeljio ih je na svom iskustvu života u toj zemlji. Zanimalo ih je koliki su troškovi života četveročlane porodice u kojoj suprug i supruga rade. Napravio je popis svih mjesečnih primanja i izdataka jedne četveročlane porodice, a na kraju je uvrstio i dodatne troškove, poput cigareta ako ste pušač, i otprilike troškove izlazaka.

PROČITAJTE JOŠ:  Teška nesreća: Sarajlija poginuo kod Vlasenice

“Ako muž i žena rade, zarađuju oko 4.500 eura mjesečno. Uzeo sam neki prosjek, naravno, ima bračnih parova koji zarađuju i više. Ako su na višoj poziciji, u nekoj jakoj tvrtki, kao što je Bosch, onda imaju i pet i pol hiljada eura. Ali ima i onih koji zarađuju manje pa je to dobar prosjek. Dječji doplatak za dvoje djece iznosi 440 eura pa su prihodi prosječnog domaćinstva ukupno 4940 eura”, ispričao je Vule.

PROČITAJTE JOŠ:  Policija u Austriji objavila fotografije žena koje se dovode u vezu s nestankom djevojčice Danke Ilić

Za najam stana u Njemačkoj porodica od četiri člana mora izdvojiti oko 1.200 eura, a troškovi režija su 250 eura, dok će mjesečni izdatak za hranu, prema njegovu iskustvu, biti oko hiljadu eura. Objasnio je i koliko iznose troškovi osiguranja, goriva i servisa za automobil ako živite u Njemačkoj, ali i koliko jedan pušač mjesečno potroši na cigarete.

“Kutija od 20 cigareta stoji osam eura, ako ih kupujete svaki dan, mjesečno ćete potrošiti 240 eura ili 480 eura ako su u porodici dva pušača. Tada ste u minusu i trebate tražiti dodatni posao za taj trošak”, objasnio je.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

VSTV BiH imenovao nosioce pravosudnih funkcija

Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTV...

Lijepa vijest: Za samo 19 sati prikupljena sredstva za liječenje djevojčice Amine iz Bugojna

Zbog bolesti, 19-godišnja Amina Zjakić iz Bugojna potpuno je...

Podignuta optužnica protiv advokatice Vasvije Vidović

Tužiteljica iz Odsjeka za korupciju Tužiteljstva BiH, podigla je...

U Gornjim Živinicama pronađeno tijelo 50-godišnjeg muškarca

Policijskoj stanici Živinice, prijavljeno je da je u mjestu...

Otišao je veliki čovjek i humanista: Zbogom legendo

Sarajevo je izgubilo velikog humanistu. Svi oni koji nisu...