[video] „Đavolja kuća“ U odijelu s krilima proletio kroz krater aktivnog vulkana

- Advertisement -

Jedan od najuspješnijih letača sa „krilatim odijelom“ na svijetu, Sebastian Alvarez, upisao se u historiju kao prva osoba koja je uspjela uletjeti i izletjeti iz kratera aktivnog vulkana. Svoj spektakularni let uspješno je izveo u regiji Araucania u svom rodnom Čileu.

Poznat po pomjeranju granica i redefinisanju onoga što je moguće uraditi u odijelu s krilima, bivši vojni pilot je proveo cijelu godinu pripremajući se za let kroz krater jednog od najopasnijih vulkana u Čileu.

Alvarez je kao lokaciju savršenu za projekat označio vulkan Villarica, koji ne samo da ima veliki krater prečnika većeg od 200 metara već i okruženje koje oslikava prirodne ljepote njegove rodne zemlje.

U mjesecima koji su prethodili letu Alvarez je proveo dosta vremena na vulkanu, kako bi saznao što više o stubovima dima, pritisku zraka i brzini vjetra.

PROČITAJTE JOŠ:  Sajam knjiga u Sarajevu okupiće 150 izdavačkih kuća i stotine autora

Takođe je morao izvršiti brojne kalkulacije kako bi bio siguran da će uspješno uletjeti i izletjeti iz velikog kratera pri nevjerovatno velikoj brzini.

Pored proučavanja vulkana, Alvarez je proputovao diljem Evrope i Južne Amerike te izveo oko 500 skokova u sklopu priprema za svoj nevjerovatni podvig.

Kada je osjetio da je spreman za realizaciju projekta, počeo je čekati na savršene uslove. Pošto je vulkan Villarica jedan od najopasnijih u Čileu i često eruptira, ključan je bio odabir pravog trenutka.

Nakon što je dobio zeleno svjetlo, morao je osigurati postizanje odgovarajućeg smjera leta i brzine kada iskoči iz helikoptera. Zatim je u krilatom odijelu izveo manevar kakav se izvodi pri slijetanju, što mu je omogućilo da siđe oko 10 metara duboko u vulkan, prije nego je izletio vani brzinom od 180 kph.

PROČITAJTE JOŠ:  Tragedija: U požaru kod Zenice poginule dvije starije žene

„Za one koji ne znaju ništa o odijelima s krilima, Seba je u suštini svojim tijelom uletio u aktivni krater i izletio iz njega. Samo svojim tijelom, bez motora, uz pomoć tek malo tkanine“, rekao je Dani Roman, koji je Alvareza snimao u akciji.

„Vulkan se na mapuche jeziku [jedan od autohtonih jezika ove regije] zove Ruka Pillan, što u prevodu znači ‘đavolja kuća’. Osjećao sam se kao da idem pravo u pakao, a istovremeno sam želio da to doživim i izletim napolje“, otkrio je 36-godišnji Alvarez, poznat po nadimku „El Ardilla“ (vjeverica).

„Osjećaj ulaska u ‘đavolju kuću’ bio je jedna od najstrašnijih, najopasnijih i najčudnijih stvari koje sam doživio. Prvo sam morao razgovarati s vulkanom, jer vulkan radi ono što želi. Da sam napravio grešku, mogao sam ostati tamo“, dodao je.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Legendarni golman Veleža Enver Marić doživio saobraćajnu nesreću

Do sudara dva automobila marki Golf i Ford došlo...

Ubici Farisa Pendeka produžen pritvor za još tri mjeseca

Osumnjičenom za ubistvo Farisa Pendeka, Ademu Šumanu, produžen je...

Udruženje Pomozi.ba pokrenulo apel za liječenje Fojničanke Hašeme Huzbašić koja ima tumor

Udruženje Pomozi.ba pokrenulo je apel za liječenje Hašeme Huzbašić...

1. i 2. maj će biti neradni dani u Federaciji BiH

Srijeda i četvrtak, 1. i 2. maj 2024., bit...