Video: Bh. “Pony reprezentacija” spremna za Sloveniju

- Advertisement -

Odbrojavanje je počelo, a “bh. Pony reprezentacija” koju čine Tarik Hadžić, Kamer Kolar i Kemal Mulić nakon mukotrpnih priprema sarajevskim mahalama spremna je za veliki izazov – biciklističku trku legendarnim Pony biciklima na Kranjskoj Gori koja će u Sloveniji biti održana 1. juna.

Red Bull Goni Pony je zapravo utrka zabavnog karaktera kojom obiluje humor, a s 13,5 kilometara dugim usponom na Vršić ove godine obilježit će i peti rođendan.

Sarajlije Tarik, Kemal i Kamer imaju takmičarskog iskustva, ali u downhillu i na profesionalnim biciklima pa će im legendarni Pony sasvim sigurno biti poseban izazov. Nestrpljenje da “gone Pony” je na vrhuncu. Kažu da su i oni i bicikli spremni te da jedva čekaju početak utrke. Također, ističu da se idu zabaviti, ali su i očekivanja velika. To je naravno pobjeda.

BH Team Goni Pony

Tarik Hadžić na takmičenje se sprema sa Ponyjem kojeg je njegova sestra davno dobila na poklon. Iako je star 38 godina, tvrdi da je tehnički potpuno spreman. Tarik je član biciklističkog kluba Savages Crew iz Sarajeva, a u gonjenju Ponya po slovenačkim planinskim masivima pomoći će mu i profesionalno iskustvo takmičenja u downhillu. Često trenira i kroz sarajevske mahale, a za ovaj nastup, kao i ostatak bh. tima, planira se obući u tradicionalnu nošnju kojom želi promovisati bh. tradiciju i kulturu.

Njegov timski kolega, Kamer Kolar kaže da je u gume upumpao “frišak” planinski zrak, a ne ovaj zagađeni sarajevski pa su zato i očekivanja velika. U BiH 2017. Kolar je bio prvak downhilla, ali je zbog brojnih povreda odustao od ovog sporta. Ipak, za ovu utrku posebno je kupio Pony i spreman je za avanturu.

Kemal Mulić, koji se nekad profesionalno bavio downhillom, a danas mu je to hobi, očekuje dobru zabavu, ali i rezultate u Sloveniji. Svog Ponyja posebno priprema za takmičenje da bude u “retro fazonu”.

Podsjećamo, iako je u pitanju zabavno takmičenje, bicikl i takmičari ipak moraju ispuniti određene uslove.

Između ostalog, Pony mora biti u originalnom stanju sa 20-inčnim točkovima, bez bilo kakvih pogonskih motora, okvir bez karbonskih dodataka, sa najmanje stražnjom kočnicom…, a kako su zlatne godine Ponyja bile šezdesete, sedamdesete i osamdesete, takmičari imaju zadatak i odjećom “otputovati” u to vrijeme.

Kako je nakon završetka utrke vrijeme za put nizbrdo, organizatori savjetuju učesnicima da se zaustave nakon što ugledaju osobe sa vatrogasnim crijevima. Naime, kočnice se od velikog trenja troše brže nego inače, pa će ih biti potrebno ohladiti. Inače…

Osim toga, da bi spuštanje učinili još zabavnijim, na tom putu spremili su im još nekoliko iznenađenja.

Počeli su sa svega nekoliko desetina, a za ovogodišnju imaju 1.200 prijavljenih trkača pred kojima je veliki izazov – popeti se na 1.611 metara nadmorske visine sa dva relativno mala točka pod nogama. Rekord staze 44 minute i 30 sekundi.

U nastavku pogledajte šaljivi video sa priprema naših predstavnika po sarajevskim mahalama:

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Koja je to zemlja iz naše regije nominovana za najpoželjniju europsku destinaciju?

Crna Gora nominovana je za najpoželjniju evropsku destinaciju u...

Plaža na Korčuli zaražena fekalijama, ne preporučuje se kupanje do daljnjeg

Zagađenje mora fekalijama, tačnije bakterijom Escherichia coli i intestinalnim...

Bazen na jadranskoj obali oduzima dah svojom ljepotom

Jadranska obala prepuna je kutaka koji oduzimaju dah svojom...