Varšava: “Dom Kereta”, najuža kuća na svijetu

- Advertisement -

Izgrađena u pukotini između dvije zgrade, široka svega 92 centimetra, “Dom Kereta” (The Keret House) je kuća u Varšavi koja nosi titulu najuže kuće na svijetu i koja nastavlja oduševljavati posjetioce poljskog glavnog grada. Nastala je prema zamisli poljskog arhitekte Jakuba Szczesnyja, zaposlenog u birou Centrala još 2009. godine.

Dvospratna umjetnička instalacija, nastala je za potrebe izraelskog pisca Etgara Kereta po kome je i dobila naziv. Zamišljena je i kao radni prostor te mjesto kreativnig susreta s intelektualcima iz cijelog svijeta. Široka je svega 92 centimetra, a ponegdje dostiže širinu od maksimalna 152 centimetra.

PROČITAJTE JOŠ:  Savjeti poznatog nutricioniste o ishrani tokom ramazana: Ne preskačite sehur, iftar podijelite na dva dijela

Objekat čelične konstrukcije sastoji se od dva sprata na kojim su smještena spavaća soba, kuhinja, kupatilo i dnevni boravak. Ima dva prozora, a svjetlost dopire kroz prozirne staklene panele koji čine zidove, javlja Anadolu Agency (AA). U kuću se ulazi preko pokretnih stepenica koje, kada se zatvore, služe kao mjesto za boravak. Enterijer u kojem prevladava bijela boja ne stvara osjećaj skučenosti, a ova instalacija dokazuje kako je stanovanje moguće u samo nekoliko metara kvadratnih.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Recept: Kinder kolač

Biskvit: 200 g čokolade za kuhanje 100 g mliječne čokolade 150 g...

Pileća prsa i zdrava ishrana

Pileća prsa odličan su izbor ako pokušavate povećati unos...

Koje su to zdravstvene koristi aronije?

Aronija nudi mnoštvo zdravstvenih koristi i smatra se jednim...