Uspješno presađivanje vještačke rožnjače

0
Uspješno presađivanje vještačke rožnjače, Life.ba

Uspješno presađivanje vještačke rožnjače, Life.baŠvedski naučnici sa Univerziteta u Linčepingu saopćili su da su uspješno isprobali vještačku rožnjaču, presadivši je pacijentima koji su izgubili vid, prenijele su agencije.

Zbog oštećenja rožnjače, u svijetu svake godine oslijepi oko deset miliona ljudi, a glavni metod liječenja takvih oboljenja je presađivanje donatorske rožnjače.

Zbog nedostatka donatorskih organa i tkiva, istraživači u svijetu su već decenijama pokušavali da razviju vještačko tkivo koje može da zamjeni oštećenu rožnjaču oka, objavljeno je na sajtu medportal.ru. Tim švedskih naučnika na čelu sa Mejom Grifitom uspio je da napravi rožnjaču od sintetičkog analoga bjelančevine kolagen koji su sintetisali genetski modifikovani kvasci.

Vještačkom kolagenu su dali oblik ispupčeno-udubljenog sočiva kakav posjeduje rožnjača ljudskog oka. Vještačka rožnjača je tokom ispitivanja ugrađena kod deset pacijenata s izraženim gubitkom vida. Pacijentima pritom nisu bili potrebni preparati za imunitet, koji su neophodni u slučaju presađivanja donatorskog tkiva.

Naučnici su utvrdili da se, dvije godine poslije operacije, vještačka rožnjača prekrila sopstvenim ćelijama spoljašnjeg omotača oka pacijenata. Kod oboljelih su, također, oživjeli nervni završeci i pojavila se osjetljivost rožnjače. Rožnjača se kod nekih pacijenata obnavljala brže nego kod oboljelih koji su dobili donatorsku rožnjaču.

(Fena)


You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)