Uskoro počinje kliničko ispitivanje vakcina protiv ebole

- Advertisement -

Virus probuđen nakon 30.000 godina

Hiljade eksperimentalnih vakcina protiv virusa ebole, koje su razvile britanska kuća GSK i američka NewLink Genetics, trebalo bi da budu dostupne početkom 2015, saopštila je danas Svjetska zdravstvena organizacija (WHO)

Klinička ispitivanja vakcina, koje su svjetlo nade za liječenje od virusa ebole počinju sljedećih sedmica, javlja Anadolu Agency (AA). Hiljade eksperimentalnih vakcina protiv virusa ebole, koje su razvile britanska kuća GSK i američka NewLink Genetics, trebalo bi da budu dostupne početkom 2015, saopćila je danas Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

PROČITAJTE JOŠ:  Lijepa vijest: Za samo 19 sati prikupljena sredstva za liječenje djevojčice Amine iz Bugojna

Zamjenik direktora NewLink Genetics Brian Wiley je, obraćajući se kanadskih novinarima, kazao je da će klinička ispitivanja biti urađena pod pokroviteljstvom američkog Ministarstva odbrane i međunarodnog Instituta za alergije i infektivne bolesti.

Žarište virusa ebole je u zapadnoj Africi gdje je do sada podleglo oko 70 posto ljudi koji su zaraženi virusom. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) ističe da bi do početka sljedeće godine moglo biti 1,4 miliona zaraženih ebolom. WHO još uvijek nije pronašla efikasan način liječenja ni vakcinu koja bi sprečavala širenje ove bolesti. Zbog povećanja broja zaraženih od virusa ebole WHO je proglasila vanredno stanje, a upotrebu eksperimentalnih lijekova smatra opravdanim s etičkog aspekta.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Jeste li znali da umivanje lica nije nužno dobra stvar

Previše umivanja tokom dana donosi više problema nego benefita....

Koje su to zdravstvene koristi aronije?

Aronija nudi mnoštvo zdravstvenih koristi i smatra se jednim...

Fitnes savjeti za žene starije od 50 godina

Ako ste bili fizički aktivni prije 50-te, to je...

Sokovi ne smiju zamijeniti obroke

Konzumiranje soka kao zamjene za obrok može biti loše...

Ljekovita svojstva nevena

Neven je biljka koja pripada porodici tratinčica, a koristi...