Uočene velike greške: Bh. konzorcij ipak dobio posao

0
Uočene velike greške: Bh. konzorcij ipak dobio posao, Life.ba

Uočene velike greške: Bh. konzorcij ipak dobio posao, Life.baNakon izvršenih evaulacija i računskih kontrola te nakon što je Federalna direkcija za izgradnju, upravljanje i održavanje autocesta, od Evropske investicijske banke (EIB) i ovlaštenog konsultanta dobila odobrenje, posao na izgradnji dionice autoputa Gorica-Drivuša, na koridoru 5-C, pripao je konzorciju bh. kompanija, potvrdio je Erdal Trhulj, direktor Federalne direkcije autocesta.

– Od devet ponuda kod četiri kompanije uočene su velike greške. Nakon svih potrebnih radnji sada je definitivno da je bh. konzorcij, čiji je nosilac projekta „Euro-Asfalt“ iz Sarajeva, uz GP „Put“, „Hidrogradnju” d.d.Sarajevo i ŽGP imao najbolju ponudu koja iznosi 23.996.710 eura. Iza njih, najbolju ponudu je dala slovenska kompanija SCT – 24.065.917 eura, a treća najpovoljnija je bila ponuda „Alpine Bau“ iz Austrije, zajedno s „Koteksom iz Osijeka“ čija je cijena bila 28. 596. 634 eura, kazao je Trhulj.

Sada, kada je izvjesno da su bh.  kompanije dobile ovaj veliki posao, slijedi daljnja procedura.

Federalna direkcija autocesta će već sutra poslati pismo prihvatanja, draft ugovora i zahtjev za dostavu bankovne garancije.

„Bh. konzorcij ima rok da najkasnije u narednih 28 dana dostavi bankovnu garanciju, nakon čega ćemo potpisati ugovor. Nakon toga, Federalna direkcija autocesta ima obavezu da ih uvede u posjed. S obzirom na to da je već ranije završen posao oko ekspropijacije zemljišta i dobijanja građevinske dozvole, realno je očekivati da već krajem septembra započnu radovi na ovoj dionici. Time je Direkcija ispunila obećanja kada je rekla da će tokom ljeta ove godine biti otvorena tri gradilišta, rekao je Erdal Trhulj, direktor Federalne direkcije autocesta, saopćeno je iz direkcije.

(Fena)


You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)