UNIQA Grupa u 2010. Prvi put iznad 6 milijardi EUR premije

- Advertisement -

UNIQA Osiguranje je veoma uspješno poslovalo u prošloj godini- otvorili su 15 novih poslovnica u BiH, zaposlili više od 60 ljudi, akvizirali oko 14.000 novih klijenata i izdali oko 65.000 novih polisa, što je doprinijelo i ostvarenju prodajnih ciljeva i povećanju tržišnog učešća. Tako je ukupna bruto polisirana premija u 2010. godini iznosila 35,3 miliona BAM, što je procentualno povećanje od 10,6% u odnosu na prethodnu godinu i trostruko više od prosječnog rasta tržišta osiguranja iz FbiH, koji je iznosio 3,1% u 2010. godini. Ukupna aktiva Društva na kraju 2010. godine iznosila je 74,1 miliona BAM, a bruto tehničke rezerve 60,7 miliona BAM sa rastom u navedenoj kategoriji od 25% u odnosu na 2009. godinu, što doprinosi finansijskoj stabilnosti i snazi kompanije. Trenutno se 230 zaposlenika UNIQA-e brine za oko 80.000 klijenata na više od 45 prodajnih mjesta u BiH.

„Ako bi u najkraćem trebali opisati UNIQA Osiguranje u 2010. godini, onda bi to bio kvalitetan rast, i to u svim glavnim segmentima poslovanja. Ovakvi rezultati, uzimajući u obzir i godinu kakva je bila 2010. za ekonomiju uopšte, razlog su za zadovoljstvo. Koliko god uslovi poslovanja bili složeni naši ciljevi su i dalje rast, razvoj i širenje. Tako će planovi aktivnosti UNIQA Osiguranja d.d. Sarajevo u 2011. godini biti usmjereni ka poboljšanju četiri ključna segmenta poslovanja: rast tržišnog udjela i odnosi sa klijentima, poboljšanje finansijske uspješnosti Društva, poboljšanje poslovne efikasnosti i dalji razvoj ljudskih resursa putem planske edukacije. U planu nam je i otvaranje novih poslovnica, dakle daljnje širenje prodajne mreže, sa konačnim ciljem da svakom građaninu BiH omogućimo brz i lagan pristup našoj paleti usluga osiguranja,“ izjavila je Senada Olević, direktorica Društva.

U segmentima životnog i neživotnog osiguranja u 2010. godini je ostvaren rast. Neživotna osiguranja su sa 21,2 miliona BAM zabilježila rast od 10% u odnosu na 2009. godinu što je 4 puta više od tržišnog prosjeka, dok su životna osiguranja sa 14,1 miliona BAM rasla za 11,6% u poređenju sa 2009. godinom, dok je tržišni prosječni rast bio tek 6,6%. Ovim rezultatom UNIQA je povećala tržišno učešće u segmentu životnog osiguranja na 21,5% tržišta. U strukturi premije, UNIQA je zadržala izbalansiran portfolio, sa čak 40% udjela životnog osiguranja u ukupnoj premiji, te ravnomjernom zastupljenošću svih vrsta neživotnih osiguranja kao što su imovina, kasko, autoodgovornost, u preostalom dijelu premije. Sa značajnim povećanjem prijavljenih šteta u 2010. godini, UNIQA je uspjela zadržati visoku efikasnost od preko 90% obrađenih odštetnih zahtjeva u odnosu na njihov ukupan broj.

„Plan razvoja novih proizvoda u 2011. uključuje između ostalog i nove proizvode u segmentu životnog osiguranja, te dopunu ponude dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja s nekim novim uslugama za koje smo ustanovili da ih tržište traži. U 2011. ćemo također staviti akcenat na kreiranje paketnih ponuda kojima ćemo obuhvatiti naše postojeće proizvode životnog i neživotnog osiguranja. Cilj je učiniti ove proizvode još atraktivnijim i pristupačnijim našim građanima putem ponude dodatnih benefita uz zaključenje tih paketnih aranžmana. Također, već možemo najaviti i veliku proljetnu nagradnu igru za cijelu BiH, čije detalje ćemo uskoro i objaviti putem medija,“ izjavila je gospođa Olević.

UNIQA Grupa u 2010. godini

UNIQA Grupa trenutno posluje u 21 evropskoj zemlji, sa preko 22.000 uposlenika i partnera i preko 15 miliona polisa osiguranja. UNIQA Grupa je također ostvarila značajan rast u 2010. godini sa povećanjem upisane premije Grupe za nekih 482 milona EUR, čime je UNIQA premašila cifru od 6 milijardi EUR ukupne premije po prvi put od njenog nastanka. Najznačajniji doprinos rastu dao je upravo internacionalni biznis, sa rastom premije od preko 20% u odnosu na 2009. godinu. U svijetlu ovog razvoja, i udio međunarodnog poslovanja, koji je i esencijalan za diverzifikaciju rizika, narastao je na preko 38% od ukupnog poslovanja UNIQA Grupe. Ovo dalekosežno jačanje tržišne pozicije na gotovo svim tržištima gdje je prisutna, omogućilo je UNIQA Grupi i značajan rast profita. Tako dobit Grupe prije poreza, a sudeći prema preliminarnim podacima, iznosi između 135 i 140 miliona EUR. Dakle, 2010. je bila veoma uspješna godina i za cijelu UNIQA Grupu.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Ovo su najbogatiji ljudi u BiH

Portal BiznisInfo.ba je sačinio je listu najuspješnijih preduzetnika pa...

Nastavlja se blagi pad cijena goriva u BiH: Benzin od 3,22 KM, dizel od 3,41 KM po litru

Nastavlja se bilježiti blagi pad cijena goriva na benzinskim...

U Neumu zadovoljni predsezonom, ali nedostaje radne snage

U jedinom bh. gradu na moru su zadovoljni predsezonom...

30 milijuna eura potpore Zapadnom Balkanu za sedam godina

SARAJEVO - Povjerenik EU-a za proširenje Olivér Várhelyi poručio...

Struktura nezaposlenih osoba u FBiH nije povoljna

SARAJEVO - U Federaciji BiH struktura nezaposlenih osoba nije...